JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mobilisys går i graven

Mobilisys vision om att bli ett nytt Nokia eller Ericsson höll inte. Huvudägaren Multi Q har tillsammans med övriga investerare beslutat att försätta företaget i konkurs.
Företaget startade på Ideon i Lund som en avknoppning till den svenska skärmtillverkaren Multi Q. Planen var att utveckla mobila terminaler som skulle utnyttja GPRS-tekniken för att kommunicera med Internet. Och målen sattes högt.

- Det var ett gigantiskt projekt som startade för ett år sedan med en idé och en organisation som vi hade på Multi Q. Sedan gick externa finansiärer med, säger Jonathan Nilsson vd för Multi Q Products.

Men nu är pengarna slut och med en vikande riskkapitalmarknad och försenade GPRS-nät lyckades företaget inte övertyga investerarna om att satsa vidare.

- Den kritiska punkten är att företaget inte fick tag i kapital. Det beror bland annat på att GPRS-näten är försenade. Men tekniken kanske inte var helt övertygande heller. Hade den varit det hade man kanske hittat någon som ville gå in i alla fall, säger Jonathan Nilsson.

Utvecklingen av de prototyper som företaget tagit fram har kostat ungefär 70 miljoner kronor under ett år. Både ägarna och Mobilisys vd Helge Tiainen räknar med att det skulle ha behövts ytterligare minst 100 miljoner kronor för att få projektet i hamn. Helge Tiainen är inte överens med ägarna om att det inte går att hitta kapital till verksamheten.

- Det har funnits intresserade investerare men de nuvarande ägarna har inte kunnat komma överens om strukturen på en ny investeringsomgång, säger Helge Tiainen.

Han upplever beslutet om konkurs som jobbigt och förvånande.

- Utvecklingen av terminaler har gått bättre än väntat, säger han.

Under det år som företaget funnits har man tagit fram prototyper av GPRS-terminaler som fungerar som tunna klienter, mycket av intelligensen i systemet var tänkt att placeras i nätet. Terminalerna liknar de surfbrädor med en platt skärm som visats av flera andra tillverkare det senaste året. Vad som händer med den utvecklade tekniken är nu upp till konkursförvaltaren att ta ställning till men Helge Tiainen hoppas fortfarande på att det ska dyka upp en köpare som kan ta över verksamheten.

- Men det måste gå fort eftersom folk söker sig till nya anställningar, säger han.

Konkursen berör närmare 40 anställda på företaget, de flesta ingenjörer.


Jonas Ryberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)