JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Timespace Radio ger upp

Varslar 28 efter marknadsfiaskot för huvudprodukten

På Timespace Radio i Lund får 28 anställda av 47 sluta när företaget överger sin tänkta huvudprodukt, "TSR 34". Den unika radiolänken fick vika sig på marknaden, inför bland annat telekomjättarnas LMDS-produkter.
- Vi såg ju ett intresse för vår produkt, men när vi tittar tillbaka så ser vi att det kanske var mer ett tekniskt intresse än ett kommersiellt, säger Lars Paulsson, nybliven vd och tidigare produktchef för Timespace Radio.

Nu står det alltså klart att företagets produkt TSR 34 har blivit omkörd på marknaden av andra lösningar, framför allt sådana med LMDS-teknik. LMDS står för Local multipoint distribution service, en av de ledande teknikerna för fast yttäckande radioaccess.

- Våra tekniska fördelar kanske innebar att vi byggde en för komplex produkt, med ett utökat systemansvar hos nodägarna, säger Lars Paulsson.

Han tror också att Timespace underskattade svårigheten för ett litet företag att ensamt konkurrera mot telesystemjättarna.

- Den apparat som krävs för till exempel tillverkning och support var svår för oss att hantera.

Timespace Radio har under en längre tid försökt att nå allianser med större telebolag, men misslyckats.

Ny renodlad länk

TSR 34 är en radiolänk, men den kunde också kunde täcka ytor genom att den utnyttjade både rums- och tidsdelning. Bandbredden kunde styras i olika riktningar.

Nu går företaget över till en mer lättanvänd produkt som de har fått mer positiv respons på från teleoperatörerna, en mer renodlad länk. Den främsta målgruppen framöver blir operatörer av små celler för mobilkommunikation, så kallade hotspots, på exempelvis hotell och högskolor eller i företagsbyar.

- För dem levererar vi transmissionsutrustningen som för signalen mellan cellen och operatörens stamnät, säger Lars Paulsson.

Den nya produkten verkar i ett frekvensband som är licensfritt, men som skiljer sig från accessnätens frekvenser. Lars Paulsson vill dock inte avslöja vilket band det handlar om.

Timespace Radio fick sin första order på sin huvudprodukt i april för tre år sedan, från Gotlands komvux som ville erbjuda distansutbildning på små orter i glesbygden.


Alexander Kristofersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)