JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. IBM samarbetar med Obducat
IBM har inlett ett utvecklingssamarbete med svenska Obducat där Obducats elektronstrålelitografi ska användas inom IBMs teknikutveckling.
- I nuvarande läge kan vi inte säga något om vad samarbetet går ut på, mer än att det nu börjar ge konkreta resultat, säger Bo Wikström, vice vd på Obducat. Samarbetet rör Obducats kunnande inom elektronstrålelitografi, en teknik som ger möjlighet att skapa strukturer som inte är större än ett par nanometer.

Malmöföretaget Obducat befinner sig i en expansiv utvecklingsfas. Nyligen beviljades ett svenskt patent som rör framställning av komponenter direkt i mönster på kretskortet. Företaget har även fått besked om att ytterligare en patentansökan rörande Obducats anisotropa våtetsteknik EFAACE kommer att godkännas. Dessutom har man för närvarande man minst åtta stycken patentansökningar inne hos Patent- och registreringsverket som bland annat berör vissa processteg inom nanoimprintteknologi, en teknik som användas för att framställa extremt fina mönster och ledare i olika material.

IBM är sedan tidigare köpare av Obducats elektronstrålemikroskop i sällskap med bland andra Siemens, General Motors och FBI.


Lisa Ringström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)