JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Microsoft säger ja och nej till Bluetooth

Det blir Bluetooth i Windows CE men inte i Embedded Windows XP. I alla fall inte än på ett tag.
Windows CE och Embedded Windows är Microsofts två operativsystem för inbyggda system. Att det ena får Bluetooth-stöd före det andra är inte så underligt som det låter.

Windows CE är ett renodlat realtidsoperativsystem. Embedded Windows är däremot samma sak som Windows NT, som snart ersätts av Windows XP, fast med tillhörande verktyg för att göra operativsystemet inbyggt - så pass att man kan ta ett konventionellt Windows-system och köra det utan användargränssnitt.

När utvecklingsprojektet för Windows XP tog beslutet att frysa koden bedömde de inte Bluetooth som tillräckligt stabilt. Och när man väl fryst koden lägger man inte till fler funktioner, då handlar det bara om att finputsa. Eftersom "stora" Windows XP inte får Bluetooth-stöd, så kommer det inte heller att finnas med i Embedded Windows XP.

Utvecklingsprojektet för Talisker, kodnamnet för nästa version av Windows CE, ligger tidsmässigt efter Windows XP. De bestämde sig för att de hade tid att bygga in ett tillräckligt stabilt Bluetooth-stöd.

Första betaversionen av realtidsoperativsystemet Talisker presenterades på Embedded Systems Conference i påskveckan. Färdig version beräknas vara klar mot slutet av år 2001. Windows XP finns däremot redan i en andra betaversion. Talisker ska vara ett robust realtidsoperativsystem som klarar av trådlös förbindelse och intelligenta nätverkskopplingar med hjälp av Bluetooth, Universal Plug and Play, nya USB-drivrutiner och förbättrade multimediafunktioner med DVD-stöd. Dessutom får Talisker utökad säkerhet med hjälp av säkerhetsprotokollet Kerberos och anslutningar med SSL (secure sockets layer) i operativsystemets HTTP-server.


Torun Bager

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)