JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nya statliga miljoner till asicprojekt

Den som vill göra en asic till sin produkt kan även i år få bidrag från staten. Halva projektkostnaden, högst en halv miljon kronor, kan sponsras av Vinnova.
Har du en produkt som kan bli bättre med en asic eller en flerchipsmodul? Gör kostnaderna att du tvekar? Då kan lösningen vara statsbidrag från projektet Svenska Fuse, som i år delar ut upp till 2,5 miljoner kronor.

Förutsättningarna är att produkten bedöms ha en affärsmässig potential, att företaget inte sysslat med asicar tidigare, och att minst halva projektet bekostas med egna medel. Dessutom ska projekten till viss del bli offentliga.

- Vi räknar med något tiotal ansökningar. Redan diskuterar vi med tre intresserade företag, berättar Mikael Montelius på Svenska Grindmatriser, SGA.

Det är SGA som tillsammans med forskningsinstitutet Acreo administrerar Svenska Fuse. Ansökningstiden går ut 29 juni, och besked om vem som får stöden offentliggörs i slutet av augusti.

Fem projekt ska sponsras, vart och ett med högst 500 000 kronor. Förutom själva asicproduktionen ska pengarna även täcka konstruktionsverktyg, utbildning och andra relevanta kostnader.

- Vi tittar först och främst på affärsmöjligheterna - det gäller ju att produkten blir så pass mycket bättre att den kan ha en chans på marknaden. Sedan försöker vi också skaffa oss en uppfattning om företaget har möjlighet att klara av projektet, säger Montelius.

Svenska Fuse är en arvtagare till det europeiska projektet Fuse, en förkortning för First User Action, som drevs i några år fram till 1999. Det är dock bara namnet man har gemensamt - i övriga Europa finns inga liknande möjligheter längre, och pengarna till Svenska Fuse kommer helt och hållet från svenska staten, via Vinnova.

- Vi är betydligt mindre byråkratiska än gamla europeiska Fuse. Allt som behövs för ansökan är sådant som bör tas fram till varje projekt, som en affärsplan och en kostnadskalkyl, säger Montelius.

Stöd kan också utgå för projekt med annan teknik än renodlad asic, exempelvis FPGA, flerchipsmoduler (MCM) eller mikrosystem. Förra året stöddes tre asicar och en MCM, i år räknar Montelius med tre eller fyra asicar och därtill någon FPGA eller MCM.


Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)