JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Chalmers får master i produktion
Om allt går enligt planerna ska mellan 30 och 60 studenter börja på Chalmers nya mastersutbildning inom kapsling och produktion av mikroelektronik, om ett drygt år.

Tekniska delar som cad och materialfrågor, tillsammans med mer ekonomiska delar som logistik och organisation - det är utbildningsreceptet som ska stärka Sveriges förutsättningar att få fram nya volymprodukter inom elektronik.

Det handlar om en teknisk magisterpåbyggnad, även kallad masterprogram, som tar ett och ett halvt år för studenterna. Under det första året tillbringar de ett par månader ute på företag, och under det sista halvåret då de gör sitt slutarbete tillbringar de i princip hela tiden ute i industrin.

Sveriges många nya företag inom avancerad teknik har ett stort behov av produktionskunnande, menar Johan Liu, professor vid Chalmers och ansvarig för programmet.

- Jag tänker inte minst på företag inom tekniker som smartcard, Bluetooth och optoelektronik, säger han. Att få förståelse för tillverkningen är väldigt viktigt.

Som exempel på sådana företag nämner han Bluetronics, Obducat, Strålfors och Qeyton. Han ser utbildningen som ett starkt komplement till den svenska satsningen på system på kisel.

- Vi kör kurserna på engelska för att vi vill locka utländska elever, säger Johan Liu. Många från Korea, Kina, USA och England har hört av sig och visat intresse.

Det slutgiltiga beslutet om att utbildningen ska dras igång har ännu inte fattats av Chalmers styrelse.


Alexander Kristofersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)