JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nätverksprocessorforum lovar snabbare standardiseringsarbete

Snabbare dataström och färre ben på kretsarna, det är målet för Network Processing Forum. Innan året är slut ska organisationen ha tagit fram nya standarder för nätverksprocessorer och korskopplare för paketdatanät
Network Processing Forum bildades i slutet av förra året genom en sammanslagning av två organisationer som var för sig hade hand om standarder för mjukvara och standarder för hårdvara kring nätverksprocessorer, korskopplare (switchfabric) och hjälpprocessorer. Enligt planerna ska ett antal standarder tas fram. Först en standard för hur datapaketen ska förmedlas mellan nätverksprocessorn och annan utrustning längs dataströmmen, som till exempel korskopplare. Den standarden ska bygga vidare på det arbete som Common Switch Interface Consortium (CSIX) tidigare arbetat fram för datahastigheter upp till 2,5 Gbit/s. Men nu är siktet inställt på 10 Gbit/s i stället. Dessutom ska antalet ben som krävs för kommunikationen mellan nätverksprocessorn och omgivningen minskas. Något som varit ett krav från flera tillverkare.

Innan året är slut ska också ett förslag på ett standardiserat gränssnitt för olika typer av hjälpkretsar presenteras. Dessa kretsar kan vara till exempel sökmotorer eller processorer som hjälper till med kryptering eller klassificering av paket. Arbetsgruppen kommer att bygga standarden för detta gränssnitt på redan existerande gränssnitt för SRAM för att minska utvecklingstiden.

Vid sidan av arbetet med gränssnitten bedrivs inom gruppen också ett arbete för att ta fram en standard för test av prestanda hos olika nätverksprocessorer. Något som kan visa sig bli ett tufft jobb då nätverksprocessorerna på marknaden har vitt skilda inriktning vad det gäller funktion och tillämpning.

I Network Processing Forum ingår representanter från företag som IBM, Vitesse, C-Port Corporation, Agere Systems och Hifn.


Jonas Ryberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)