JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. SP bygger ut EMC-verksamheten

SP har invigt fyra nya EMC-laboratorier. Därmed utökar institutet sin provningskapacitet inom EMC-området med 25 procent.
När andra företag som erbjuder EMC-provning har svårt att fylla sina bokningslistor, expanderar SP (Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut) istället rejält. För drygt ett år sedan sattes spaden i marken och nu står de nya EMC-labben färdiga för att köras igång.

- Nu har vi de bästa EMC-resurserna i Norden och hävdar oss mycket väl i den europeiska konkurrensen, säger Jan Jacobson, chef för SP:s elektronikenhet.

Visserligen har SP inte breddat sin verksamhet inom EMC-provning, utan snarare koncentretat och moderniserat den. Koncentrationen består i att det tidigare EMC-laboratoriet nu har fått en tillbyggnad dit alla EMC- och radioprovningsresurser samlats och där också mätresurser kring elektromagnetiska fält kommer att ingå.

De nya labben heter Tesla, Hertz, Marconi och Fourier, där Tesla är halvekofritt och klarar att prova föremål stora som personbilar. Provrummet klarar emissionsmätning upp till 40 GHz samt immunitetsprovning upp till 18 GHz och är tänkt att komplettera verksamheten i SP:s största labb, kallat Faraday, som idag har tio år på nacken.

Hertz är helt ekofritt och används för fältstyrkekalibrering samt antenn- och radiomätning, medan Marconi är tänkt för radiomätning av exempelvis basstationer och Bluetoothutrustning. Båda dessa labb speglar egentligen verksamheter som tidigare funnits, men som nu moderniserats rejält och flyttat in i nybygget. Fourier, slutligen, är ämnat för kalibrering och mätning inom högfrekvensområdet. Genom att labbet har fått en egen modväxlande kammare kan det även användas för forskning och utveckling.


Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)