JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk biometri öppnar dörrar för amerikanska försvaret
Försvaren i både Sverige och USA köper nya passersystem försedda med fingeravtrycksläsare - från var sitt svenskt företag.
Lundföretaget Precise Biometrics fingeravtrycksläsare kan mycket väl komma att öppna dörrar för miljontals amerikanska soldater. Och den göteborgsbaserade konkurrenten Fingerprint Cards, som har sin teknik med i ett passersystem som ska utvecklas åt det svenska försvaret, får nu sina algoritmer inbyggda i smartkort hos världens största smartkortstillverkare, franska Oberthur.

Sedan 1997 har de två svenska företagen Precise Biometrics och Fingerprint Cards utvecklat sina tekniker för igenkänning av fingeravtryck. Marknaden för så kallade biometriprodukter har hittills låtit vänta på sig, men nu verkar tekniken vara mogen, och de två företagen säger sig möta ett växande intresse.

- Nu är det i fasen där de tidiga användarna köper produkten, säger Peter Höjerback, vd för Precise Biometrics.

- Det är de som verkligen behöver skydda sina laptopdatorer som börjar, som myndigheter och företag.

Miljontals nycklar

Precise Biometrics har slutit ett samarbetsavtal med Activcard, ett amerikanskt företag som utvecklar system för digital identitetshantering. Activcard har fått en beställning av det amerikanska försvaret, på ett system som ska hålla ordning på de 4,3 miljoner soldaternas identiteter. Varje person har sitt eget smartkort som personlig nyckel, och använder det för att öppna dörrar och hämta sin datorinformation på nätverket. För att klara försvarets krav på fingeravläsning tar Activcard hjälp av Precise Biometrics, så en storbeställning torde vara att vänta för det svenska företaget även om den inte är formellt i hamn än på ett tag.

Fingerprint Cards i Göteborg samarbetar med Täbyföretaget Comex, som utvecklar kortläsare. Comex har fått en beställning från det svenska försvarets materielverk, FMV, på kortläsare med tillhörande kort där fingeravläsning ska ingå. Den första beställningen gäller utvecklingsarbetet. Om verket gillar produkten lär den komma att tillverkas i volymer.

För Comex lösning ska Fingerprint Cards algoritmer implementeras i den stora Frankrikebaserade smartkortstillverkaren Oberthurs kort. Oberthur säljer 700 miljoner kort per år, och Fingerprints vd Lennart Carlson hoppas att det här ska innebära en öppning för fingerläsningstekniken även mot Oberthurs andra kunder, dit Visa och Master Card hör.


Alexander Kristofersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)