JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk Bluetooth för basstationen

Med sina senaste produkter satsar svenska Spirea på att få världens tillverkare av åtkomstpunkter för Bluetooth som kunder. Blue Boc och Blue Roc som produkterna döpts till ska höja kapaciteten och minska antalet kretsar i slutprodukterna.
Spireas nya krets kombinerar Bluetooth och Ethernet i en och samma krets. Dessutom ska det finnas processorkraft kvar för ytterligare applikationer.
Blue Boc eller "Bluetooth Bridge-on-chip" är enligt företaget den första krets som kombinerar ett Bluetoothbasband med ett Ethernetgränssnitt. Tillsammans med en radio och eventuellt en förstärkare kan kretsen byggas in i produkter som sammankopplar Bluetoothnätverk med Internet. Idag är det en lösning som kräver en separat krets för Ethernetgränssnittet.

Blue Boc är tänkt att arbeta enligt Bluetooth Special Interest Groups PAN-profil som ska fastställas inom de närmsta månaderna. Profilen gör det möjligt att använda Bluetooth tillsammans med TCP/IP-protokollet utan att gå omvägen via ett seriellt protokoll. Det ger enligt Spirea bättre möjlighet att skala upp konstruktioner för att klara fler samtida användare. En Blue Boc-krets med radio klarar sju användare samtidigt.

I kretsen körs både TCP/IP-stacken för Ethernet och Bluetoothstacken för det trådlösa nätverket. Dessutom ska det enligt företaget finnas utrymme kvar för användaren att köra egna applikationer på den integrerade processorkärnan. Det finns också ett gränssnitt för extra minne.

Spirea planerar inte att sälja färdiga system utan bara de enskilda kretsarna som tillverkas av UMC i Taiwan. Men det finns en referensdesign med ett antal olika radiodelar, och då inte bara Spireas egen CMOS-radio.
Blue Roc eller "Bluetooth Router-on-chipset" är en referensdesign för att packa åtta eller fler Bluetoothsändtagare tätt tillsammans. Med åtta sändtagare i en kretsuppsättning kan Blue Roc serva upp till 56 användare. Kretsuppsättningen använder en gemensam Ethernetkoppling och delar på två antenner. Fördelningen av trafiken sker med en kommersiellt tillgänglig routerkrets.

Blue Boc väntas vara klara för försäljning andra kvartalet nästa år när den första versionen av PAN-profilen finns tillgänglig.


Jonas Ryberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)