JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Modellera system på hög nivå

Jobba mer med att optimera specifikationen. Då kan allt från telekomsystem till system på kisel bli bättre. Det hävdar nystartade ML Designer, som också säger sig ha ett verktyg för ändamålet.
Ett av de intressantaste småföretagen på Dac var ML Design, vars verktyg ML Designer hjälper konstruktörer att optimera och modellera specifikationer på så hög nivå som möjligt. Denna nivå kallar företaget Mission Level (uppdragsnivå) - därav namnet ML. Företaget är amerikanskt, men utvecklingen görs Tyskland och Siemens är företagets viktigaste kund.

- Vi börjar där alla konstruktörer intuitivt börjar - med att beskriva vad systemet egentligen ska göra, säger chefen och grundaren Horst Salzwedel.

Verktyget utgår från uppfattningen att 80 procent av prestanda och kostnad för ett system bestäms redan vid specifikationen, och att man med exekverbara specifikationer kan öka chansen att göra rätt avvägningar och kompromisser.

- Vi integrerar funktion, arkitektur och uppdrag, säger marknadschefen Brian Barrera.

För exempelvis ett mobiltelefonsystem kan uppdraget vara att tillhandahålla täckning i ett visst område. Hur geografin i detta område påverkar specifikationen är en typisk uppgift som kan modelleras i ML Designer. Redan kända data som modellerats i verktyg som Matlab, Bones, SPW eller Cossap kan integreras i modellerna.

Samma utvecklare som SPW

Utdata blir funktioner och arkitektur beskrivna som diskreta händelser, synkrona och dynamiska dataflöden samt tillståndsmaskiner. Formatet på utdata kan vara grafiska beskrivningar, C/C++-kod eller ML Designs egenutvecklade fjärdegenerationsspråk.

Att filosofin påminner lite om de drygt tio år gamla verktygen SPW och Bones är ingen slump, utan beror på att ML Design i stor utsträckning består av samma människor som en gång i tiden utvecklade dessa produkter. De ansågs dock då vara före sin tid. Först nu har SPW fått något kommersiellt fotfäste att tala om. Huruvida ML Designer är tillräckligt användbart och har marknadsmuskler nog för att slå igenom återstår att se.

- Förhoppningsvis har vi lärt oss något sedan vi gjorde SPW, säger Horst Salzwedel och skrattar.


Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)