JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Siktar på inbyggda system

Labview och Fieldpoint, övervakning och styrning i realtid

Labview Realtime är en ny version av det grafiska programmeringsspråket Labview från National Instruments. Företagets textbaserade programmeringsmiljö Measurement Studio kommer också i ny version, och har bland annat fått ett grafiskt gränssnitt för presentationsverktygen.
Nu kan National Instruments grafiska programmeringsspråk Labview användas till inbyggda system. Främst då i företagets mätnod Fieldpoint för distribuerad övervakning och styrning i realtid.

Fieldpoint har nämligen uppgraderats till Fieldpoint 2000, och den nya versionen har försätts med ett inbyggt system med ett realtidsoperativsystem. Därmed kan konstruktören bygga en skräddarsydd tillämpning i Labview, och sedan ladda ner tillämpningen i realtidsoperativsystemet i en Fieldpoint 2000-modul.

Förutom Labview har National Instruments även en textbaserad utvecklingsmiljö som heter Measurement Studio. Första versionen, 1.0, kom förra året. Den uppgraderas nu till sin andra version som döps till 6.0 för att hålla produktnumreringen i fas med Labview. Med presentationsverktygen i den nya versionen kan man snabbt presentera data i realtid med tre- eller tvådimensionell grafik och diagram.

Measurement Studio 6.0 ger utökade mätmöjligheter i programmeringsspråken Labwindows/CVI, Visual Basic och Visual C++. Utökade bland annat i meningen att möjligheterna för de olika programmeringsspråken närmar sig varandra. Exempelvis har samtliga språk nu stöd för ActiveX-kontroller.

ActiveX-kontrollerna gör att Measurement Studio fått fullständig kompatibilitet med IVI, som står för Interchangeable Virtual Instrumentation. Tack vare IVI-drivrutinerna kan man byta instrumenthårdvara utan att behöva kompilera om programmen. Det finns klasser för alla tillämpningar. Om mätningen exempelvis ska ändras till att gälla ett oscilloskop är det bara att ändra en parameter så ser klassbiblioteket till att rätt buss används.

Dessutom har verktyget fått ett grafiskt användargränssnittet med ett läckert designat utseende. Det går även att bygga och spara sitt eget favoritgränssnitt.


Torun Bager

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)