JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mikromekanisk spegel styr ljuset

Med minimala band av aluminiumbeklädd kisel har amerikanska Lightconnect konstruerat en spegel som aktivt kan reflektera eller dämpa ljus i optiska nät. Konstruktionen sitter redan i en variabel optisk dämpare och i en automatisk nivåutjämnare.
Båda produkterna bygger på en memskonstruktion som består av elastiska broar i kisel och kväve (Si3N4) över en reflekterande yta. Broarna är även de reflekterande genom att de är täckta av en aluminiumspegel.

Avståndet mellan bro och spegel regleras genom en spänning mellan ytorna. När avståndet däremellan motsvarar en våglängd reflekteras ljuset som från en vanlig spegel. Om strömmen ökas krymper avståndet och det ljus som reflekteras från spegeln hamnar ur fas med ljuset från bron och dämpar därigenom reflektionen.

Företaget kallar sin konstruktion för d-mems där d står för diffraktiv. Den tillverkas i en vanlig 1 µm CMOS-process där ett lager av polykisel fungerar som offerlager när broarna tillverkas med en normal litografiprocess. Offerlagret tas sedan bort med hjälp av en reaktiv gas.

Enligt Lightconnect är deras spänningsreglerade spegel snabbare vid växling än andra varianter som arbetar med uppvärmning.

D-memskonstruktionen kombineras med styrkretsar och programvara som gör det möjligt för användaren att reglera reflektionen i realtid för att kunna dämpa vissa våglängder.

Företagets varierbara optiska dämpare är döpt till DVOA2201 och ska finnas på marknaden under första kvartalet nästa år. Den automatiska nivåutjämnaren som kan användas för att jämna ut den optiska signalen efter till exempel en förstärkare väntas också den finnas tillgänglig i början av 2002.


Jonas Ryberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)