JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Alla tappar i halvledartoppen

Europa plockar placeringar på topplistan över världens största halvledartillverkare 2001. Högst, till en femteplats, har ST Microelectronics klättrat följt av Infineon och Philips längre ned på listan.
årets preliminära topplista över halvledarindustrins tio största företag innehåller egentligen bara förlorare. I genomsnitt har företagen tappat 32 procent av sin försäljning i år jämfört med rekordåret 2000. Klättrat på listan har de företag som förlorat minst.

Fortfarande är det dock giganten Intel som trots en 23-procentigt nedgång i försäljningen under året är tre gånger större än tvåan Toshiba som tappat 35 procent. Uppgifterna, som fortfarande är en prognos, kommer från analysföretaget IC Insights som varje år sammanställer en lista över världens största halvledartillverkare.

Sämst har det gått för minnestillverkare som Samsung som tappat mer än hälften av sin försäljning jämfört med år 2000 och ramlat från en fjärde till en sjätte plats. Skulden till den förlusten lägger IC Insights på den branta nedgången i efterfrågan på DRAM. Andra förlorare är Motorola som enligt analytikerna förlorat 37 procent av sin försäljning till följd av en minskad efterfrågan på kommunikationskretsar.

Ny på årets lista är Philips som trots ett tapp på drygt en tredjedel av sin försäljning klättrat uppåt. Sin plats knep företaget från minnestillverkaren Micron som tidigare låg på tionde plats men som spås tappa mer än 40 procent av sin försäljning i år. Lika illa har det gått för kollegan Hynix som förut hade platsen precis utanför listan och kring de båda företagen cirkulerar nu rykten om ett samgående.

Källa: IC Insight


Jonas Ryberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)