JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Störningar hot mot bredband i elnätet

Bredband över elnätet kan orsaka radiostörningar i känsliga frekvenser. Reglerna för vad som är tillåtet är oklara, och än finns inga gränsvärden.
Bredband via elnätet är en tacksam idé. Distributionsnätet är bättre utbyggt än något annat, användarna kan koppla in sig var som helst i hemmet, och elleverantörerna får en ny inkomstkälla. Fältprov förekommer på flera håll i Sverige, bland annat hos Sydkraft i Malmö. Här har problemet med radiostörningar uppmärksammats av radioamatörer.

Elnätet är till skillnad från telenätet inte konstruerat för signalöverföring. Därför är ledningarna inte dämpade och skärmade på samma sätt, och när signaler sänds över ledningarna fungerar de som sändarantenner. Elnätsmodemen sänder data i frekvenser upp till 30 MHz, vilket blir kortvågsradio som har extremt lång räckvidd och är svår att skärma av.

- Kortvågsbandet är det radioamatörer använder för att prata med varandra över hela klotet, förklarar Thomas Floreteng på Post & Telestyrelsen, PTS.

PTS tillsammans med Elsäkerhetsverket ska se till att elledningar inte orsakar radiostörningar.

- Man måste få utveckla nya tekniker, och under utvecklingstiden är det tillåtet med störningar, bara man följer proceduren, varnar i förväg och talar om under vilken tidsperiod det gäller. Det har Sydkraft gjort, säger Ingvar Enqvist på Elsäkerhetsverket.

Det finns inga gränsvärden satta i Sverige för hur mycket elmodemen får stråla. Ett problem är att varje enskilt modem inte behöver störa så mycket, men blir de tillräckligt många på samma plats kan radiotrafiken störas ut. Det pågår ett standardiseringsarbete inom ETSI, och i Tyskland har man satt gränsvärden, som det diskuteras om de är för höga eller för låga.

- Vi har följt den tyska utvecklingen och klarar deras krav. Och där är ju befolkningstätheten större, så de borde ha mer problem än vad det blir här, tror Anders Nyman på Sydkraft.


Elias Nordling

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)