JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Silverprisma i nanostorlek speglar ljuset

Med hjälp av ljus har forskare i USA fått små silverkulor att anta formen av prismor med måttet 100 nm. Och metoden är så enkel att den kan användas i industriell skala, menar utvecklarna.
Små silverprismor i nanoskala har en rad olika tillämpningar inom optik, elektronik och biologi. De kan utnyttjas i allt från lysdiodkonstruktioner till biosensorer. Intresset är stort och prismor av silver har skapats tidigare.

Men den teknik som forskarlaget vid Northwestern University i Illinois har utvecklat är betydligt enklare och lättare att styra än tidigare metoder.

Forskarna har beskrivit sin teknik i tidskriften Science. I korthet går den ut på att kommersiellt tillgängliga silverkulor i nanometerskala blandas ned i en tvållösning vari de sedan under inverkan av ljus fås att anta formen av små prismor. Med hjälp av fluorescerande ljus kan forskarna få silverkulorna i den ytaktiva lösningen att växa till önskad storlek och i önskad takt.

Tidigare tekniker för tillväxt av liknande strukturer har utnyttjat temperaturen för att kontrollera reaktionerna. Men professor George C. Schatz och hans kollegor på universitetets kemiinstitution utnyttjar alltså istället ljus, som de menar är lättare att hantera. På 70 timmar säger sig forskarlaget kunna omvandla 99,9 procent av silverkulorna i en lösning till prismor.

Under reaktionsförloppet ändrar lösningen färg från gult till grönt och slutligen till blått.

Detta speglar partiklarnas förändrade ljusspridande egenskaper som följer med att de ändrar form. Prismornas storlek och form påverkar nämligen det ljus som de kan sprida. Och i och med att forskarna anser sig kunna styra just formen och storleken på silverprismorna tror de att deras framställningsmetod ska bli mycket användbar.


Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)