JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Standard för trådlöst bredband

IEEE har klubbat en standard för trådlösa anslutningsnät, 802.16. Standarden täcker punkt-till-multipunktsystem, även kallade LMDS, för frekvenserna 10-66 GHz. Standarden är tänkt att användas för fasta bredbandsanslutningar via radio, och stödjer såväl data som tal och videotrafik.
Till skillnad från så kallade hotspots med trådlös lokalnätsteknik handlar 802.16 om fasta förbindelser med riktade antenner mellan en mottagarstation och flera abonnenter.
 
Däremot är det knappast brist på standard som är orsak till att LMDS-tekniken ännu inte slagit igenom.
 
Eftersom den är tänkt att användas i licensierade frekvenser och det handlar om systemutrustning till nätoperatörer är det tveksamt om standarden är ett måste för att tekniken ska bli accepterad. Det är snarare frekvenstilldelningen och svårigheterna att framställa billig mikrovågsutrustning för så höga frekvenser som varit bromsklossar.
 
Standarden kan hjälpa till att få fart på komponenttillverkningen, och även när det gäller frekvenstilldelningen börjar det röra på sig.
 
I början av månaden delade Post & Telestyrelsen ut fyra licenser, till Telia, Quadracom Wireless, Europolitan och Telenordia för fast radioanslutning på frekvenser kring 25-29 GHz. även Utfors hade sökt licens, men blev utan.
 
802.16-standarden berör framför allt MAC-lagret (medium access control) och stödjer ett flertal fysiska specifikationer och multiplexeringstekniker.


Elias Nordling

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)