JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Vadå framtid?

Gårdagens paneldebatt på mässans stora scen om framtiden för svensk elektronik gav inte särskilt många svar. Något raljant kan man konstatera att framtiden knappast kan se särskilt ljus ut, om en debatt med så namnkunniga deltagare fokuserar på det negativa med Ericssons outsourcing och därtill innehåller tämligen triviala sanningar av typen mer forskning är bra, staten borde göra mer och vi i branschen borde verkligen försöka få in fler kvinnor. Det går liksom inte att säga emot - få på mässan tycker väl att vi borde ha mindre forskning, mindre statliga satsningar och färre kvinnor i branschen.

än mer oroande för framtiden är IM-föreningens fiasko när det gällde att locka gymnasieelever. Trots stora ambitioner kom bara sex personer. Om intresset för branschen inte är större än så finns allvarlig anledning till oro.

Vill man i stället se positivt på vad framtiden bär i sitt sköte har man nog större lycka på själva mässgolvet. I montrarna finns mängder av produkter som demonstrerar innovativt nytänkande. Förvisso ofta mer utveckling än revolution, men det är ju så det går till. Mina egna favoriter från gårdagen var Ericssons nya Bluetoothmodul, som var ännu mindre i verkligheten än vad jag trott, och Sonys inspektionsmikroskop som visar att även utrustning för elektronikproduktion vinner på god design.


Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)