JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Stefan vill lösa allas kontaktproblem

Med rätt kontaktdon på rätt plats kan tillverkningen stanna i Sverige. Det var budskapet från Stefan Larsson på AD-Contakt när han äntrade Elektroniktidningens heta stol på tisdagsförmiddagen.
På frågan om dagens konstruktörer bryr sig för lite om sina kontaktdon blev svaret ett diplomatiskt både och.

- Det stämmer till viss del att mycket görs av gammal hävd. Det kan vara bra, men mycket går att göra bättre. Ofta ringer konstruktörerna till oss när de redan är fastlåsta i ett hörn med sin konstruktion.

I stället för att stå för en sen brandkårsutryckning i slutet av ett projekt vill Stefan Larsson vara med från början och arbeta jämsides med konstruktören. Och inte bara med konstruktören. Hans företag jobbar även tillsammans med tillverkare av monteringsutrustning för att få in kontaktdonen i konstruktionen på ett sådant sätt att de kan automatmonteras.

Att AD-Contakt skulle tjäna mer på sena konstruktörer med andan i halsen och öppen plånbok håller han inte med om.

- Nej, efter två till tre månader flyttar produktionen till låglöneländer om den inte går att automatisera, säger Stefan Larsson.

Han tror också att automatisering i tillverkningen är nödvändig när kontaktdonen blir allt mindre och manuell montering blir svårare.

För att fästa konstruktörernas intresse på kontaktdon vill Stefan Larsson att hans bransch ska uppfattas som lite häftigare. På frågan hur det ska gå till svävar han något på målet, men en av mässans största montrar kan kanske hjälpa till.

- Montern är egentligen större än vad vi kan motivera ekonomiskt, säger han men hoppas att den betalar sig på sikt.

Stefan Larsson ser optimistiskt på framtiden. När det gäller konjunkturen för elektronikindustrin tror han att den redan har vänt, känslomässigt i alla fall.

- Ekonomiskt dröjer det nog till nästa år.


Jonas Ryberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)