JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ersätter åtta mätare

Flukemultimeter fixar allt från ström till temperatur med hög precision

Fluke förknippas gärna med multimetrar och nätverksanalysatorer i handdatorstorlek, företrädesvis gula sådana dessutom, men det är bara en del av företaget. På Fluke Precision Measurements gör man instrument som ska kalibrera andra instrument.
Multimetern 8508A är ett nytillskott i precisionsmätningssortimentet, ett mångsidigt instrument som klarar att leverera 8,5 siffrors noggrannhet. Avdriften ligger på högst 3 x 10-6 per år, och den saknar inbyggd självkalibrering. Det behövs inte enligt Fluke, och dessutom skulle det förstöra möjligheten att spåra mätningar bakåt.

8508A mäter spänning i området 200 mV - 2 kV och ström upp till 20 A för både likström och växelström. För växelström mäts dessutom frekvensen, upp till 1 MHz. Därutöver kan den användas för en rad mätningar, från temperatur (-200 - 600 °C) till resistans (upp till 2 G?).

- Den senaste ISO-standarden, 17025, skärper kraven på kalibreringslaboratorierna. Samtidigt har det blivit allt svårare att hitta kvalificerad personal till labben. Där-för tror vi att det finns en marknad för ett instrument som klarar många typer av mätningar och ändå är relativt lätt att använda, säger Joost Korthout, europeisk marknadschef för Fluke Precision Measurements.

Utbyggbar datainsamling

Fluke lanserar också ett nytt datainsamlingssystem, 2680A, som kommunicerar med omvärlden via TCP/IP och Ethernet. Den har ett rackmonterat chassi som kan byggas ut i steg om 20 till maximalt 120 kanaler. Förutom spänning, ström och resistans kan den mäta bland annat frekvens och temperatur. Pulsräknare finns också.

För lokal lagring av mätdata har 2680A ett flashminne på 16 Mbyte; större minneskort kan köpas separat. Sist men inte minst kan en kortplats i chassit förses med en modul med digitala in- och utgångar, för processtyrning.

Lennart Pettersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)