JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Utarmad mikroelektronik

Tillverkningen av mikroelektronik i Sverige blir allt mindre svensk. Tyska Infineon ser i skrivande stund ut att köpa Ericsson Microelectronics, åtminstone de delar som inte sysslar med opto - de ser ut att läggas ned helt.

Infineon är rimligen i första hand ute efter radio- och kommunikationskunnandet. I andra hand kanske produkterna och kundstocken. Själva produktionsapparaten är troligen av mindre intresse - fabbar har Infineon gott om.

Det har länge varit känt att Ericsson velat göra sig av med Microelectronics - det har inte ansetts tillhöra kärnverksamheten på många år. Helt bortsett från patriotiska skäl finns dock anledning att oroa sig för den svenska mikroelektroniken. Den andra svenska halvledarfabriken av industriell storlek sålde ABB Hafo som bekant till kanadensiska Mitel, sedermera Zarlink, för några år sedan och flyttade då ut CMOS-tillverkningen ur Sverige. Utan någon svenskägd tillverkning minskar förmodligen intresset för mikroelektronik hos de av staten styrda forskningsanslagsmyndigheterna. Det kan betyda färre forskningsprogram och mindre pengar. Vilket i sin tur minskar intresset hos universiteten, och därmed i förlängningen troligen även hos studenterna. Det tar nog några år, men effekterna blir av allt att döma en utarmning. Detta såvida inte Infineon tänker satsa på upprustning och utveckling av Microelectronics anläggningar - men den utvecklingen vill man gärna se i verkligheten innan den blir trovärdig.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)