JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lysande marknad för vit lysdiod

Färgskärmarnas frammarsch har satt fart på marknaden för vita lysdioder.
Medan färgskärmar i bärbara persondatorer och LCD-monitorer brukar använda lysrör (CCFL-er, Cold Cathode Fluorescent Lamp), som bakgrundbelysning, så gör vita lysdioder ofta tjänst i mobiltelefoner.

De vita lysdioderna är mindre, drivs med likström och kräver lägre spänning än lysrören. Dessutom har priset på sistone sjunkit till en nivå som är acceptabel för telefontillverkarna.

Om dioderna kan börja massproduceras till rimliga priser så kan vita lysdioder även komma att revolutionera belysningsindustrin.

Eftersom lysdioder är punktformade och lysrören linjeformade kopplas ljuset olika i bakgrundsbelysningens vågledare. Det gör att diodernas potential ännu inte utnyttjas fullt ut. Tekniken för att uppkonvertera spänningen från mobiltelefonens batteri, vilket krävs för dioder såväl som lysrör, är fortfarande mer utvecklad för lysrör.

En vit lysdiod är oftast i själva verket en blå lysdiod i indiumgalliumnitrid, InGaN, täckt av ett tunt lager fosfor.

När det blå ljuset passerar fosforskiktet konverteras en del av ljuset till gult ljus. Det gula blandas med det kvarvarande blå och skapar vitt ljus.

Lysdiodstillverkarna filar på den blå dioden såväl som på fosforskiktet för att öka ljusstyrkan. Nichia presenterade exempelvis under fjolåret en ny diodfamilj som sades öka effektiviteten med hela 50 procent.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)