JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Optiska hybridkretsar i tre dimensioner

Billigt, strömsnålt och kompakt. Det är slagorden för ett nytt, tredimensionellt optobyggsätt där till exempel lasrar och detektorer monteras ovanpå en vanlig kiselkrets.
Detaljerna kring amerikanska Xanoptix nya byggsätt är mycket få. Tekniken, som visades upp på konferensen Designcon i sista veckan i januari, ska i varje fall göra det möjligt att kombinera ett stort antal lasrar, detektorer eller sensorer tillverkade i galliumarsenid eller indiumfosfid med en integrerad krets i kisel.

Hur det går till rent praktiskt är oklart. Företaget uppger i ett pressmeddelande att det är en så kallad "wafer-scale"-teknik, vilket indikerar att optokomponenterna monteras innan kiselskivan (wafern) delas.

Tekniken är i första hand avsedd för optisk kommunikation och företaget har tidigare utvecklat produkter tillsammans med Analog Devices, Vitesse och Velio. Det är optiska korskopplare med upp till 72 kanaler. Produkterna baseras på Xanoptix optiska sändtagare i XTM-serien som hanterar upp till 72 kanaler, (36 inkommande och 36 utgående) där varje kanal har en datahastighet på 3,4 GBit/s.

Den process företaget nu lanserar bygger dock helt på egen teknik. Xanoptix har en mindre halvledarfabrik för III-V-material där färdiga kiselwafers efterprocessas och optokomponenterna monteras.

Företaget ligger i Merrimac, New Hampshire, grundades i mars 2000 och har 50 anställda.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)