JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tre minuter med Lars Wallin ...

...lärare på KTH Syd och seminarieledare på Legotronic i Solna som oförtröttligt fortsätter hålla seminarier om sambandet mellan elektronikkonstruktören, CAD, mönsterkorts- och kretskortsproduktion.
Vad är syftet med seminarierna?
- Det är många olika yrkesgrupper som ska samverka i en lång kedja från skiss till färdigt kretskort - elektronikkonstruktörer, cadare, mönsterkortstillverkare och kretskortstillverkare. Många har väldigt dålig kunskap om vad de andra gör, och därför kan de inte kommunicera på ett bra sätt. Om de förstod varandra skulle de kunna ta fram en billigare produkt, utan att för den skull ha behövt pruta på något.

Vilka är de vanligaste problemen som uppstår?
- Dels förstår man inte hur man ska utnyttja mönsterkortstillverkarens kapacitet på bästa sätt. Sedan förstår man inte vad monteraren behöver, hur panelerna ska se ut och hur komponenterna ska monteras. Om man inte kan snacka med monteraren så kan han eller hon inte heller bli effektiv.

- Många av de inblandade har helt enkelt inte tillräcklig kunskap för att kunna räkna ut det optimala produktionssättet. Var man än sitter i produktionskedjan, även om man jobbar på marknadsföringssidan, så borde man gå en sådan här utbildning för att ta reda på mer om vad alla andra behöver. Det behöver inte nödvändigtvis vara mina seminarier, gå någon annan kurs, bara ni tar reda på alla fakta.

Hur länge kommer du att hålla på med det här?
- Nu har jag kört över 50 seminarier sedan 1996, och jag har ärligt talat ingen aning om hur länge det kan fortsätta. Förra våren trodde jag att de dåliga tiderna skulle minska intresset, men skickade ut inbjudningar i alla fall.

- Det kom så många anmälningar att vi fick ordna ett till seminarietillfälle under hösten! Även i år fick jag fler anmälningar än vad det fanns platser. Det verkar som om intresset bara ökar i sämre tider, när industrin förstår att man kan sänka kostnaderna genom att ha kunskap och bli mer effektiv.

Torun Bager

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)