JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bara nålpengar till halvledarlabben från staten

Vetenskapsrådet går in med en liten summa för att starta en samordning av de tre största halvledarlabben i Sverige. Vinnova bidrar inte.
- Vi tycker att samverkan mellan de svenska halvledarlabben är viktig. Därför har vi avsatt 2,5 miljoner i år för att sätta igång samordningen, säger Kåre Bremer, huvudsekreterare på Vetenskapsrådet.

Rådet har även tagit beslut på att stödja samordningen med ytterligare 3 miljoner per år under de närmaste tre åren, med början nästa år. Formerna för hur samordningen ska ske är ännu inte klara.
Upprinnelsen till samordningsförslaget är en utvärdering av de tre halvledarlabben, MC2 vid Chalmers, KTHs halvledarlabb samt Ångströmslaboratoriet vid Uppsala universitet, som gjordes förra året på uppdrag av Vetenskapsrådet och Vinnova. Slutsatsen var att de tre labben borde samordnas i ett nätverk, kallat Swedish Nanotechnology Network, och bli en nationell resurs. Utvärderingens förslag på årligt basbidrag till samordningen var 20 miljoner kronor.

- Vi är medvetna om att vårt stöd är alldeles för litet men vi har inte möjligheter att gå in med mer pengar i år, dessutom tycker vi att kostnaden borde delas mellan oss och Vinnova, säger Kåre Bremer.

Vinnova hävdar dock att myndigheten inte har några extra resurser till den här typen av verksamhet så länge regeringen inte skjuter till nya pengar inom ramen för utvecklingsprogrammet Vinnitel.

- Vi kan inte gå in nu och lägga pengar på halvledarlabben. Istället prioriterar vi att lägga pengarna närmare forskningsinstituten och de europeiska forskningsprogrammen, säger Per Eriksson, generaldirektör på Vinnova.

Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)