JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Altera först med FPGA-produktion i 0,13 μm

Altera har de senaste åren tappat marknadsdelar till Xilinx, delvis på grund av att Altera tidigare haft problem med sin utvecklingsprogramvara. Men nu tycks Xilinx ha fått svårigheter med sitt val av dielektrikum, och Altera vädrar morgonluft.
- Vi är det enda FPGA-företaget som levererar 0,13 μm-kretsar i volymproduktion. Vi har inte haft några produktionsproblem alls med vårt dielektrikum och har fått igång tillverkningen tidigare än beräknat, säger Paul King på Altera.

Altera tillverkar i dagsläget ett antal medlemmar ur FPGA-familjerna Stratix, Stratix GX och Cyclone i den nya processen hos taiwanesiska TSMC. Processen, som har nio kopparlager, utnyttjar inte ett dielektrikum med lågt k-värde, alltså ett k-värde under 3,0. I stället används det mer lätthanterliga materialet FSG, Flourinated Silicate Glass, som har ett k-värde på 3,7.

- Vi bestämde oss tidigt för att använda FSG. Vi accepterade att prestandan blir 7 till 10 procent sämre än med låg-k-teknik, och valet visade sig vara klokt: nu har vi fungerande kisel, säger Paul King med tydlig adress till konkurrenten Xilinx.

IBM och taiwanesiska UMC, som tillverkar Xilinx kretsar, valde ursprungligen dielektrikat Silk, Silicon low-k, med ett k-värde på låga 2,7 för sina 0,13 μm-processer. Det skulle borga för god prestanda.

Men enligt uppgifter i den amerikanska tidningen Electronic Engineering Times, EET, har en talesman för Xilinx nyligen bekräftat att företaget har haft "vissa utmaningar" med sitt val av låg-k dielektrikum, vilket har fördröjt produktionen av flaggskeppsfamiljen Virtex II-Pro.

Man har därför bytt ut dielektrikumet Silk mot FSG för dessa familjer och säger sig nu börja få fart på volymproduktionen.

Altera har nyligen presenterat några få detaljer om sin kommande FPGA-generation med 1,2 V-matade 90 nm-kretsar. Företaget samarbetar med TSMC om processen som kommer att använda låg-k-dielektrikumet BD, Black Diamond. De första Alterakretsarna i den processen ska finnas i början av nästa år.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)