JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk replikering ger billig kapsling
Nystartade Replisaurus har utvecklat en billig metod för att tillverka ledarmönster av metall baserad på replikering. Metoden kan bland annat användas för så kallad wafer level packaging, multi-chip-moduler och andra ytsnåla byggsätt.
- Vår process kan bli två till tre gånger billigare än de fotolitografiska metoder som används idag för att skapa metallagren. Då har vi räknat med allt: maskiner, personal, lokalyta, avskrivning och kemikalier enligt en Sematechstandard, säger Patrik Möller på Replisaurus.

Företagets teknik baseras på replikering precis som för de två andra svenska teknikföretagen Åmic och Obducat. Skillnaden är att Replisaurus kan framställa mikrostrukturer i ledande material som till exempel koppar.

Vid replikering utgår man från en så kallad master som används för att prägla det önskade mönstret. Kostnaden för mastern är av samma storlekordning som för en fotomask men replikering är oftast snabbare än fotolitografi. Metoden kan användas både additivt och subtraktivt vilket innebär att man antingen kan deponera ett ledarmönster eller etsa fram ett mönster ur ett metallager.

Tekniken är perfekt för att till exempel skapa ledarstrukturer på kiselkretsar, ledarstrukturer som behövs för att kunna ansluta integrerade kretar till en kapsel eller för att montera dem på ett mönsterkort som flip-chip.

- Vi har en prototyputrustning som används i ett testprojekt tillsammans med industriella partners, säger Patrik Möller.

Utrustningen står i KTHs lab i Kista och kan tillverka ledarmönster i koppar på tretums kiselskivor. Det går att åstadkomma linjebredder ned till 5 μm och metallager med en tjocklek på upp till 10 μm. Varje lager tar mellan 30 sekunder och fem minuter att processa beroende på tjocklek.
Men historien började i USA för tre år sedan.

- Jag och Peter Wiwen-Nilsson var ett år på University of California Berkeley. Det var där vi kom på grundidén. När vi kom hem tog vi patent och började exjobba. Sedan fortsatte vi ett år som stipendiater i Lund med att utveckla processen, säger Patrik Möller.

Mycket av tiden i Lund gick åt till marknadsundersökningar men man visade också att konceptet fungerade.
Vid årsskiftet flyttade fyramannaföretaget till Kista för att komma närmare sina samarbetspartners.

- Till hösten ska vi ha tagit fram en andra generation för åttatumsskivor. I början av 2005 ska vi ha en halvautomatiserad maskin för pilotproduktion som kan processa några tusen skivor i månaden.

För att komma dit behövs dock mer kapital. Hittills har man fått in en mindre mängd pengar från olika håll, bland annat 300 000 kronor från statliga Vinnova. Men mycket tid går åt för att hitta riskkapital.

- Vi försöker köra ett så litet företag som möjligt och har duktiga personer i ett nätverk som hjälper till med att bland annat hitta samarbetspartners och riskkapital, säger Patrik Möller.
Går det vägen ska Replisaurus inte bli en ny maskintillverkare.

- Hela tanken bygger på ett royaltykoncept där vi får betalt per tillverkad wafer. . Vi samarbetar med etablerade maskintillverkare för att få ut tillförlitlig utrustning på marknaden så snabbt som möjligt.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)