JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ingenting för GSM

I GSM-näten känns kapacitetsbrist som ett betydligt mer aktuellt problem än för de ännu ej lanserade WCDMA-näten.Därför kunde man tänka sig att intelligenta antennsystem skulle ha en marknad som kapacitetshöjare i GSM. Men det finns mycket som talar emot det.
- GSM är huvudsakligen ett enantennsystem. Multipla antenner fanns inte i standarden från början och är bökiga att få till. När man till exempel skickar GPRS-paket över GSM finns det i varje paket information om vem nästa datapaket i tur ska till. Då kan man inte rikta signalen så att den bara når en användare, förklarar Mattias Wennström, som doktorerat på Mimo-system.

GSM är dessutom ett allt-eller-inget-system. Antingen har man mottagning, eller så har man det inte. Det innebär att en eventuell kapacitetsförbättring bara märks vid gränsen för acceptabel mottagning.

Bättre för 3G
I WCDMA får man däremot förbättrad mottagning och därmed bättre datahastighet även vid hyfsad mottagning.

I GSM har man också, till skillnad från WCDMA, möjligheten att förtäta och cellplanera med hjälp av olika frekvenser.

- I Sverige finns det fortfarande outnyttjade frekvenser för GSM i 1800-bandet, påpekar Björn Lindmark, forskare på KTH.

GSM har även visat sig vara en mycket flexibel teknik att anpassa till kapacitetsbrist med hjälp av uppgraderingar av mjukvaran.

- GSM har fått en uppsjö av kapacitetsförbättrande funktioner som frekvenshoppning, DTX och intelligentare effektreglering, berättar Erik Lindquist på Allgon.

Elias Nordling

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)