JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lättläst bok om halvledarvärlden

Det är inte särskilt ofta som vi har bokrecensioner i Elektroniktidningen. Men ibland måste man göra ett undantag, som för Jim Turleys bok "The Essential Guide to Semiconductors" som kom från pressarna i januari.
Författaren har en gedigen bakgrund som konstruktör och konsult med tonvikt på inbyggda system och styrkretsar. Han har bland annat jobbat på Force Computer, på nyhetsbrevet Microprocessor Report och på brittiska Arc. Idag försörjer han sig som frilansande konsult, författare och föreläsare.

"The Essential Guide to Semiconductors" är mycket lättläst och innehåller många bra och begripliga förklaringar av komplexa ämnen. Står man bara ut med författarens ständiga vitsande, som inte alltid når samma höjder som när han satte rubriken "Falling Apple kills Newton" under sin tid som redaktör på Microprocessor Report. (Artikeln från 1998 handlade om att den problemtyngda datortillverkaren Apple lade ner stödet till operativsystemet som fanns i handdatorn Newton.)

Boken är tänkt för icke-tekniker som behöver en inblick i området, men även den som är elektronikingenjör kan läsa boken med behållning. The Essential Guide to Semiconductors tar upp hela kedjan från råmaterialet till färdiga kretsar. Det finns kapitel som behandlar konstruktionsflödet liksom tillverkningsprocessen.

Styrkretsar, minnen och programmerbara kretsar har tillägnats varsitt eget kapitel men boken är inte enbart teknikfokuserad. Författaren lägger en hel del möda på att förklara halvledarmarknaden med dess mycket speciella randvillkor.
Det som drar ned helhetsintrycket är de lite gryniga bilderna och layouten som mest påminner om en skolbok, men texten är som tidigare konstaterat rapp och lättläst.

Boken är på 210 sidor och kostar cirka 325 kronor inklusive frakt från Amazon.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)