JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nokia, ST och Texas gör CDMA-kretsar ihop
Redan nästa kvartal kommer provexemplar av de första CDMA2000-kretsarna som är resultatet av ett samarbete mellan ST Microelectronics, Texas Instruments och Nokia.
Idag dominerar Qualcomm marknaden för CDMA-kretsar. Qualcomm tjänar bra med pengar här - enligt Richard Kerslake på Texas Instruments kostar CDMA-kretsar dubbelt så mycket som GSM-kretsar trots att de inte är dubbelt så komplicerade.

CDMA är världens näst största mobiltelefonstandard, ungefär en fjärdedel så stor som GSM. 18 procent av alla mobiltelefoner som säljs följer CDMA, vilket innebär att det handlar om en marknad med åtminstone 100 miljoner kretsar om året.

Inte konstigt därför att Texas Instruments och ST Microeletronics vill ta upp kampen med Qualcomm. Tekniken är utvecklad i samarbete med Nokia, och vissa delar licensieras därifrån.
De första kretsarna, som uppfyller CDMA2000-standarden 1X, kommer redan nästa kvartal.

Det rör sig om en fyrkretslösning, med ett chips för digitalt basband och protokollstack, ett för det analoga basbandet och effekthanteringen, samt två rf-kretsar för sändning och mottagning. Därtill kommer programvara. Enligt parterna är dessa kretsar mer strömsnåla och programkoden är öppnare än motsvarande kretsar från Qualcomm.
Tekniken används av Nokia redan idag.

Basbandsdelarna kommer huvudsakligen från Texas Instruments, medan ST står för rf-delarna.
Arbetet har också påbörjats för en andra generation kretsar, som uppfyller standarden 1XEV-DV (1X Evolution for Data and Voice). Provexemplar ska komma nästa år.

Båda halvledartillverkarna kommer att tillverka och sälja kretsarna. De ska dessutom var och en för sig kombinera dem med egen teknik för exempelvis Bluetooth, wlan och GPS.

Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)