JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniskt bläck skriver på papperslik skärm

Den ska se ut som ett papper, forma sig som ett papper och fungera som ett papper. Philips och E Ink hoppas bli först på marknaden med sina papperslika displayer med elektroniskt bläck. De första modulerna ska finnas tillgängliga nästa år.
Ännu finns inga kommersiella pappersliknande displayer på marknaden, men Philips Electronics och amerikanska E Ink tog ett steg närmare målet med en prototyp som i slutet av maj visas på konferensen Society for Information Display Exposition and Symposium.

Prototypen bygger på Philips TFT-bakplan(tunnfilmstransistor) med tillhörande drivelektronik samt E Inks unika material, eller elektroniska bläck som företaget kallar sin innovation. Bläcket innehåller miljontals små mikrokapslar, med samma diameter som ett hårstrå.

Varje kapsel är fylld av en klar vätska med positivt laddade vita partiklar samt negativt laddade svarta partiklar. Man "skriver" en viss kapsel genom att lägga på ett positivt fält. Då dras de svarta partiklarna till ytan där de är synliga för användaren. Lägger man på ett negativt fält så byter partiklarna plats, och användaren ser en vit punkt.

Bläcket kan tryckas på plast, glas, tyg eller vad som helst. Eller som i prototypen på ett TFT-substratet där drivelektroniken styr vilka bildpunkter som ska skrivas. Den har 160 bildpunkter per tum, vilket de båda företagen betecknar som ett stort framsteg.

Duon har samarbetat om displayer i mer än två år. De räknar med att börja masstillverka elektroniska bläckmoduler redan nästa år. Först till en icke namngiven kund, men senare under året även för en större marknad.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)