JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Slovensk konfigurerbar gratisprocessor

Processorkärnan Openrisc är nu mogen för användning. Den är en av nyckelkomponenterna i Opencores, en samling gratis IP-kärnor.
Openrisc 1200 är en 32-bitars riscprocessor med MMU, JTAG-gränssnitt och 5 stegs pipeline. Den har MAC-instruktioner på 32-bitarstal, exekverade på två klockcykler. Adresslängden kan väljas till 32 eller 64 bitar. Både processorn och systemkretsen kan avlusas och loggas i realtid.

Processorn har en mycket modern finess - den är konfigurerbar.

Det inkluderar möjligheten att definiera egna processorinstruktioner, ett knep som gett processortillverkarna Tensilica och Arc höga poäng i EEMBC:s prestandatester.

Openrisc programmeras med GNU-verktygen, de som bygger Linux. De första operativsystem som snurrar på processorn är uC Linux och Ecos, båda öppen programvara.

En lågeffekts-Openrisc-DSP är planerad till i år. I framtidsplanen finns också en 64-bitarsprocessor.

En annan viktig komponent i Opencores är den internbuss som används i systemkretsarna. Bussen donerades i september 2002 av amerikanska Silicore. Nu är 30 av de färdiga kärnorna anpassade till Wishbone.

- Wishbone är antagligen ensam om att inte ha några licenser eller andra begränsningar för användningen. Den är helt gratis och Opencores garanterar att den alltid kommer att förbli en öppen standard, säger Damjan Lampret, Openriscs huvudarkitekt.

Det är en mycket enkel buss. Den anger hur två kärnor ska ansluta sig till varandra, men inte vilken modell som gäller för tre eller fler. Den specificerar inte heller olika konstruktioner för olika prestandanivåer.

- Wishbone är ett enkelt grundläggande byggblock som du kan använda för att skapa godtycklig bussarkitektur, säger Damjan Lampret.

- Du kan skräddarsy det precis som du vill.

En brygga mellan Wishbone och Amba ligger på planeringsstadiet.

Jan Tångring

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)