JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ljust för effektiva solceller

Kalifornienbaserade Sun Power skryter med att ha världens mest kostnadseffektiva solcell i sin hand. Verkningsgraden är dryga 20 procent och massproduktionen ska dra igång nästa år.
Solcellsindustrins fokus ligger på rekord. Just nu är det uppstickaren Sun Powers tur att slå på trumman. Det lilla företaget påstår sig ha världens mest kostnadseffektiva solcell framme. Cellen, som är baserad på kisel, är 12,5 x 12,5 cm, alstrar 3 W och har en verkningsgrad på 20,4 procent.

Sun Powers resultat är imponerande, men ännu finns inga kommersiella produkter. De första blir tillgängliga i höst och volymproduktionen ska inte vara igång förrän till nästa år. Och till dess kan mycket hända eftersom företaget inte är ensamt om att jaga verkningsgradshöjder.

I april introducerade japanska Sanyo en ny version av sina HIT-celler med en verkningsgrad på 19,5 procent. Cellerna som är kiselbaserade finns redan tillgängliga för kommersiellt bruk, men bara i Japan. Utanför landets gränser erbjuder Sanyo ännu så länge enbart en variant med verkningsgraden 17,3 procent.

Värsta konkurrenten BP Solar ligger inte långt efter Sanyo. Företaget har kommersiella solceller med en verkningsgrad på runt 16 procent idag. Forskare på företaget hävdar dock att de har utvecklat en cell med verkningsgraden 18,3 procent. Det är visserligen något sämre än Sanyo men BP Solar jobbar med en cellstorlek som är 12,5 x 12,5 cm, medan Sanyos cell bara är 10 x 10 cm stor.

Världsrekordet i verkningsgrad för solceller är dock noterat till 24,7 procent och sattes redan för tre år sedan i Australien av professor Martin Greens forskarteam. Rekordcellen var 2x2 cm.

Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)