JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Okmetic och AMDS ser inget hot

Varken AMDS eller Okmetic påverkas negativt av att amerikanska Cree övertar ABB:s forskningsresultat inom kiselkarbidområdet.
ABB har under många år varit motorn i den svenska kiselkarbidutvecklingen. Både Okmetic, som fokuserar på kiselkarbidsubstrat i Linköping, och AMDS, som utvecklar kiselkarbidtransistorer i Kista, har haft nära samröre med ABB:s forskning under årens lopp.

Den naturliga frågan är därför om något av de två företagen nu känner sig oroat över att världens största tillverkare av kiselkarbidskivor och kiselkarbidkomponenter tar över ABB:s patentportfölj.

- Nej, försäljningen påverkar inte oss. Vi inriktar oss på olika tillämpningar och har olika strategier i komponentdesignen.

Det säger Chris Harris, grundare av AMDS. Enkelt förklarar han det hela med att Cree riktar in sig på kraftkomponenter som har vertikal konstruktion, det vill säga strömmen går uppifrån och ner, medan AMDS fokuserar på rf-komponenter med lateral konstruktion.

- Jag har varit med om att skriva två tredjedelar av de patent som ABB nu sålt till Cree, så jag vet vad det handlar om. De patent som berör komponentdesign kan dock komma att påverka Infineons verksamhet inom området framöver, säger Chris Harris.

Peder Bergman som är ansvarig för den strategiska forskningen på Okmetic är mer försiktig i sitt uttalande.

- Vi vet inte så mycket detaljer kring ABB:s patentförsäljning till Cree, men de delar som vi tidigare samarbetat med ABB om har vi redan tagit över, säger han.

ABBs kiselkarbidpatent går till USA
Staten satsar miljoner på kiselkarbidfabrik

Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)