JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mäter krockade bilar

Tyska Aicon 3D Systems har tagit fram ett litet behändigt system som optiskt kan mäta läget på en punkt i tre dimensioner. Mätningen sker i realtid och noggrannheten är en tiondels millimeter.
Tanken är att det tredimensionella optiska mätsystemet ska användas för att analysera hur bilar demoleras både ut- och invändigt efter en krock. Ett system har redan installerats hos Volvo, som just nu jobbar med att trimma in det.

- Vi är ensamma om att ha ett system som enbart innehåller elektronik och optik för detta ändamål. Tidigare har man varit hänvisad till klumpiga mekaniska system, säger Gunter Suilmann på Aicon.

I stort består systemet två delar: en handenhet och en dator. För mätningen krävs också en referens, exempelvis ett rum där väggarna har beklätts med referenspunkter.

Handenheten innehåller en aktiv prob och en högupplösande CCD-kamera. När själva mätningen sker måste kameran vändas mot referensytan. Samtidigt belyser en infraröd ljuspuls från probspetsen den aktuella mätpunkten. Resultatet visas omedelbart som ett x-, y- och z-värde på skärmen.

- Probspetsen kan bytas ut, så att man även kan mäta på svåråtkomliga ställen.

Hur noggrann en mätning blir beror enbart på avståndet mellan prob och referensplan, inte på hur stort föremålet är. Noggranheten är 0,1 till 0,2 mm per meter mellan prob och referens. Systemet kostar runt 65 000 euro och säljs av Amtele i Sverige

Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)