JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. "Två möss på en tredjedel av volymen"

COMDEX En hästskoformad datormus som kan träs över handen. Svenska Perific hade stora problem att få plats med alla komponenter i sin ergonomiska supermus.
- Det finns ingen annan mus så full av prylar, säger Tomas Öquist som konstruerat elektroniken i svenska Perifics datormus.

Den har knappar, sensorer och rullhjul till synes överallt. Syftet är att användaren ska kunna byta arbetsställning vilket är nyckeln till god ergonomi.

Datormusen visades upp på Comdex och börjar nu säljas i Norden med Matting som distributör.

Den lilla volymen beror på att datormusen är hästskoformad för att användaren ska kunna trä den över handen. Då kan du bland annat jobba med händerna i knät vilket är en god arbetsställning när du läser. Vilket är vad du oftast gör framför datorn.

Musens mekaniska konstruktör heter Magnus Schnürer. "Ge mig en millimeter till!" brukar han säga. "Nej!" svarar Tomas Öquist som måste snåla med insidan, som i en vanlig datormus är relativt luftig. Det har lett till att leverantörer av exempelvis mikroströmbrytare och optik inte lärt sig hålla nere dimensionerna.

- De kan använda största DIP-kapseln, säger Tomas Öquist.

Så han har fått finkamma marknaden efter leverantörer av små komponenter - standardkomponenter är en förutsättning för ekonomin i konstruktionen.

Styrkretsen, en Microchip-kompatibel processor, har ovanligt många ben och mycket EEPROM, eftersom den måste prata med så många sensorer. Musen har nämligen både styrkula, rullhjul, optisk positionsavkänning, optisk sensor för bordavkänning och dubbla uppsättningar musknappar.

I Norden säljs en miljon möss årligen, varav 70 000 är ergonomiska. Det senare är den marknad som Perific ska ta sig in på.

Musen tillverkas i Kina av ett Taiwanesiskt företag, specialiserat på datormöss.

Jan Tångring

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)