JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Komponentutvecklare och tillverkare
Elektroniktidningens lista över svenska optoföretag

ALBAX SYSTEMS
Grundat 2003. Avknoppning från Imego.
Antal anställda 5-6
Verksamhet Fotodetektorer med 100 gånger större träffyta än vanligt. Fotodetektorerna har en kapacitet på 10 Gbit/s eller mer, och kan tillverkas i en enkel process, vilket gör det till ett möjligt lågprisalternativ för transceivrar, testinstrument med mera. Tidigare affärsidén om utrustning för trådlösa optiska länkar lagd på is.
Ekonomi Är i tidig startupfas. Talar med investerare för att komma igång med simulering och prototyptillverkning. Räknar med att ha prototyper till våren nästa år.

CERNOLUX
Grundat 2003, i samband med rekonstruktionen av Proximion
Antal anställda 4
Verksamhet Gör optiska add-dropmultiplexorer som ska vara fullt avstämbara med låga förluster. Kunderna är systemintegratörer.
Ekonomi Befinner sig tidigt i produktutvecklingsfasen. Har inga prototyper än. Siktar på att ha produkter för leverans 2006, med vinst för företaget något år därefter. Till detta behövs mer kapital.

COBOLT
Grundat 2000
Antal anställda 15
Verksamhet Utvecklar, tillverkar och säljer diodpumpade solid-state-lasrar för det synliga spektrumet. Lasrarna kan användas till biotekniktillämpningar, men projektorer och print/foto är andra möjliga tillämpningar.
Ekonomi Siktar på omsättning på 5 miljoner i år. Är därmed fortfarande riskkapitalfinansierade. Räknar med att bli självförsörjande nästa år.

COMLASE
Grundat 2001. Konkurs 2003. Rekonstruerat med ny affärsmodell.
Antal anställda 10 (12 som mest)
Verksamhet Ursprungliga affärsmodellen: tillverkning av laserdioder för telekom. Nya affärsiden: sälj den patenterade tekniken för att behandla laserdioder med skyddande film och speglar som tjänst. Diodtillverkarna skickar dioderna till Comlase, som skickar tillbaka dem behandlade, nu med dubbla uteffekten och tio gånger längre livslängd.
Ekonomi Kan gå med vinst första halvåret 2005, om de inte väljer att expandera. Expansion kräver mer kapital.

NORTHLIGHT OPTRONICS
Grundat 2003, vid ett utköp av Ericssons optoverksamhet.
Antal anställda 54
Verksamhet Tillverkar optiska sändare, mottagare och förstärkare på upp till 10 Gbit/s för Ethernet och fjärrnät.
Ekonomi Kommenterar inte omsättningen. Räknar med plusresultat första kvartalet 2005. Behöver inte mer kapital, annat än för att vid behov expandera.

OPTILLION
Grundat 1999
Antal anställda 75 (110 som mest)
Verksamhet Utvecklar, tillverkar och säljer transceivrar för 10 Gbit/s. Till viss del med egen tillverkning. Huvudmarknaden är tillverkare av utrustning för företagsnät.
Ekonomi Omsättning/resultat var 21 Mkr/-264,7 Mkr i juni 2003. Företaget vill inte kommentera ekonomin eller ge prognoser. Försäljningen fortsätter dock att öka. Företaget har ett 30-tal kunder och deras transceivrar finns ute hos kunder i färdiga produkter. Under nästa år ska försäljningsvolymerna vara tillräckliga för att bära företaget.

PHOTONYX
Grundat 1999 i Norge, svensk utvecklingsavdelning 2002.
Antal anställda 15 i Norge, 4,5 i Sverige.
Verksamhet Med hjälp av en flexibel polymerteknik gör man variabla optiska dämpare (VOA). VOA är en viktig komponent i optiska nät, och Photonyx krets ska kosta betydligt mindre än konkurrenternas produkter. Tekniken kan även användas för projektorer.
Ekonomi Räknar med att lansera de optiska dämparna första halvåret 2005. Företaget har kontakt med 15-20 potentiella kunder.

PHOXTAL
Grundat 2002
Antal anställda 6 (totalt är dock 20 personer involverade i bolaget)
Verksamhet Utvecklar optiska kompontenter som add-dropmultiplexorer, baserade på nanoperiodiska strukturer hos optiskt ledande material. Bygger på forskning från KTH.
Ekonomi Är fortfarande i tidig startupfas. Har prototyper, och siktar på volymproduktion nästa år, enligt ursprungsplanen. Kommer att behöva mer kapital.

PROXIMION
Grundat 1998. Konkurs 2003. Rekonstruerat med ny affärsmodell
Antal anställda 18 (som mest 64 plus ett 20-tal konsulter)
Verksamhet Bygger optiska komponenter baserade på fibergitterteknik. Har ingen bestämd marknad, utan letar partner som efterfrågar tekniken. Ursprungliga affärsidén, en övervakningsmodul för optiska nät, är fortfarande aktuell. Optiska add-dropmultiplexorer och olika biomedicintillämpningar är andra spår.
Ekonomi Omsatte 1,5 miljoner 2003. Räknar med 3-5 miljoner i år. Hoppas på positivt kassaflöde 2005 utan ytterligare kapital.

SILEX
Grundat 2000
Antal anställda 34
Verksamhet Kontraktstillverkare av mikromekaniska produkter, främst inom telekom och bioteknik. Gör bland annat speglar och substrat till optiska komponenter.
Ekonomi Omsättning/resultat: 25,1 Mkr/-18,3 Mkr i december 2003. Räknar med en omsättning på 40 miljoner i år, och positivt cashflow. Kommer inte att behöva mer riskkapital med nuvarande strategi.

SYNTUNE
Grundat 2003, i spåren av Altitun-nedläggningen.
Antal anställda 6
Verksamhet Avstämbara lasrar kring 1550 nm, för telekom och sensortilllämpningar. Lasrarna görs av indiumfosfid i en standardprocess, vilket gör att företaget inte behöver egen tillverkning. Syntunes avstämbara lasrar ska vara lika billiga som de fasta lasrar som finns i dag.
Ekonomi Syntune har första generationens lasrar till försäljning hos framför allt sensorkunder. Telekom kräver en lång certifieringsprocess som är på gång. Andra generationens produkter ska ge den stora försäljningen, vilket beräknas ske vid årsskiftet 2005-2006. Företaget söker aktivt kapital som kan ta det dit.

THORLABS SWEDEN (fd Radians Innova)
Grundat 1978. Uppköpt av Thorlabs 2004.
Antal anställda 19 (som mest 41)
Verksamhet Avstämbara externkavitetslasrar för mät och testtillämpningar.
Ekonomi Sålde företaget till amerikanska Thorlabs i januari på grund av problem med lönsamheten efter telekomkraschen. Är nu även distributör av Thorlabs övriga produkter. Omställningen har tagit tid, men företaget ska gå med vinst 2005.

ZARLINK SVERIGE
Grundat 1996, när dåvarande Mitel köpte ABB Hafo.
Antal anställda 160 (som mest 25 procent fler inom opto)
Verksamhet Zarlink är kanadensiskt, men utveckling, tillverkning och marknadsföring av optoprodukter sker i Sverige. Tillverkar bland annat lysdioder, detektorer och lasrar för accessnät.
Ekonomi Omsätter drygt 300 miljoner i Sverige. Verksamheten i Sverige ligger som helhet över break-even.

Elias Nordling
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)