JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. MP3-entusiast vill frälsa industrin

Ljudformatet MP3 passar för mycket mer än bara musik. Det menar konsulten Jesper Hansen och pekar på information om kollektivtrafik, museiguider, larmsystem som typiska tillämpningar.
MP3 är ett billigt, väl beprövat och tekniskt tämligen enkelt sätt att lagra ljud. Ändå används det i princip bara för musik.

- Många i industrin är skeptiska till att använda ett format som motarbetats så av amerikanska skivbolag, säger Jesper Hansen.

Han är en rutinerad MP3-entusiast som delar sin tid mellan konsultbolaget 4Real och ett eget företag som driver webbplatsen Yampp - Yet Another MP3 Player. Där säljer han MP3-byggsatser för såväl hobby- som proffsbruk.

- Hittills är det mest hobbyister som handlar, men jag har märkt ett ökat intresse från industrin, säger han.

Volvo hör till de företag som nappat på idéerna. Jesper Hansen har tagit fram ett MP3-system som ropar ut hållplatser och annan information i Volvobussar.

Museiguider, idag ofta baserade på kassettband, är en annan tänkbar tillämpning, liksom talböcker och taltidningar för synskadade som skulle kunna produceras och distribueras billigare än idag med hjälp av MP3.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)