JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
fredag 7 augusti 2020 VECKA 32
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

ALLA TAGGAR Artificiell Intelligens

Volvo fortsätter samarbeta med Baidu

Trots att Waymo blivit Volvo Cars globala ”exklusiva” partner för oövervakad självkörning, så fortsätter Volvos motsvarande samarbete med Baidu. Det uppger Volvo Cars för Elektroniktidningen.

Bjuder på alkohol för vetenskapen

En självkörande bil är alltid nykter.  Det gäller dock inte fotgängare, cyklister och andra medtrafikanter. Vilket en självkörande bil måste kunna anpassa sig till. Så nu annonserar MDH efter 90 deltagare till en studie. 

Hjälp Linköping bygga AI-processor!

Linköpings universitet har stora planer: en egen plattform för maskininlärning. Nu annonserar ISY (Institutionen för systemteknik) efter en ny professor att leda arbetet

Linköping får ny AI-resurs

Den nationella AI-resursen AI Innovation of Sweden ska sätta upp en filial i Linköping. En förstudie som nyligen avslutats på vetenskapscentret Mjärdevi i Linköping visade att regionen både hade behov och kompetens. 

AI-krets optimerad för bildanalys

Cortex A53-styrkretsen RZ/V2M från Renesas är först med att utnyttja DRP-AI, en bildacceleratorkärna med Mac-block som gör den tio gånger effektivare på neuronnätsinferenser.

Vinnova sponsrar nya AI-resor

Är ditt företag redo att dra igång ett första projekt inom artificiell intelligens? I så fall kan Vinnovas kommande satsning ”Starta er AI-resa” vara intressant. Upp till en halv miljon går att få för små och medelstora företag, eller offentlig organisation, för ett kortare demonstrationsprojekt

Pi-kamera med alternativa objektiv

En 12 megapixel-kamera med  för kortdatorn Raspberry Pi – det finns nu att beställa hos Farnell.

AI-krets räknar bara när det behövs

Den kanadensiska neuronnätskretsen Grayskull har en teoretisk prestanda på 368 Tops vid 75 W. Den är ett nätverk-på-ett-chip och dess specialitet är att hoppa över beräkningar som inte påverkar utfallet.

Volvo lovar oövervakad självkörning år 2022 

Volvobilar på plattformen SPA 2 kommer att år 2022 kunna köra på egen hand utan övervakning på motorväg. Det säger företaget i ett pressmeddelande.  

Audi A8 skjuter upp kökörningen

Audi blåser av projektet att addera automatisk kökörning till den nuvarande generationen av Audi A8.

Corona bromsar franska mångkärnan

Ett halvårs försening på grund av corona. Det räknar franska Kalray med för den tredje generationen av sin massivt parallella processorarkitektur MPPA.

Svensk AI hittar hjärtfel där hjärtspecialist saknas

Svenska AI-forskare har i samarbete med hjärtspecialister i Brasilien tagit fram en AI som automatiskt diagnostiserar hjärtflimmer och fem andra vanliga avvikelser i ett EKG. Diagnosen är lika säker som hjärtspecialistens. Studien har publicerats i Nature Communications.

Spikande neuroner i tröskverkskrets

Forskningsinstitutet Imec har tillverkat en AI-krets för temporal mönsterigenkänning i en tröskverksarkitektur som använder spikande neuroner. Den ska användas för kollisionsvarning på drönare som flyger omkring i lagerlokaler.

Lanserar ny hemsida

Innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem har uppdaterat hemsidan. Förutom det sedvanliga ansiktslyftet ska det bland annat gå lättare att hitta information.

Israelisk monstermodul för AI

Solid Run släpper ett rackkort med upp till 128 exemplar av bildigenkänningskretsen Lightspeeur 2803S från amerikanska Gyrfalcon.

Datorseende på Intels AI-krets

Adlink, Arrow och Intel har tagit fram en utvecklingssats för datorseende på Intels krets Myriad X och en strömsnål  Intel Atom-processor. Inlärning och inferensdragning stöds av grafiska utvecklingsverktyg i Amazons moln. 

AI trimmar mobilnäten

För ett år sedan lanserades ­Ericsson Operations Engine, mobiljättens första mjukvara som helt på egen hand ­fattar beslut om åtgärder som förbättrar driften av mobilnäten. Idag finns 40 AI-baserade användarfall varav 21 är i skarp drift men siktet är inställt på 300.

AI-piloter som får testa vingarna

Nu har Vinnova gallrat ut 27 företag och offentliga verksamheter med bra potential att genomföra sina första innovationsprojekt inom artificiell intelligens. Det handlar om pilotprojekt som använder AI baserat på maskinlärning. Stödet är upp till 500 000 kronor.

KTH får centrum för Edge Computing

Ericsson, Atlas Copco, Afry och Saab finns bland medlemmarna i ett  kompetenscenter för Edge Computing och cyberfysiska system som nu bildas på KTH. 

EU litar till LiU för pålitlig AI

Fredrik Heintz, biträdande professor i datavetenskap vid Linköpings universitet, har byggt upp ett gediget AI-nätverk. Nu får det förtroende att stärka ett av EU:s fyra viktiga områden inom AI-forskning. Projektet ska lägga den vetenskapliga grunden för pålitlig artificiell intelligens.

 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)