JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk handdator hjälper Allsvenskans domare

Svunnen är snart den tid då fotbollsdomare antecknade målskyttar och varningar för hand, och i huvudet höll reda på hur många minuters stopptid som dömts ut. Från och med i år ska sådant hanteras av en liten domardator, utvecklad i Borlänge. Datorn kan dessutom spela in ljud – perfekt för domare som vill styrka vem som sagt vad på planen.

Hur man än mäter är fotboll något stort i Sverige. Svenska fotbollslag spelar varje år uppemot en halv miljon matcher. Varje match har minst en domare. Sällan går domaren från matchen oemotsagd – för jobbet bör man onekligen vara både psykolog och masochist.

Fast från i vår ska det bli aningen lättare. För då slipper domarna åtminstone en del av administrationen, risken för fel ska minska, och om ord står mot (fult) ord ska domaren ha ett bättre bevisläge. Från Allsvenskans avspark i vår får domarna tillgång till den svenskutvecklade fotbollshanddatorn Spintso Football, utvecklad av företaget Spintso i Borlänge.

Fotbollens eviga frågor om bollen verkligen var inne i målet eller inte, om den var utanför linjen eller om det egentligen var offside klarar Borlängedatorn inte av att svara på. Där får domaren göra skäl för sitt usla arvode även framöver. Däremot slipper domaren skriva ner när målen gjordes och av vem – det är bara att knappa in rätt tröjnummer så håller datorn reda på resten. Detsamma gäller gula och röda kort. Datorn håller rätt på alla utdelade varningar och påtalar att andra varningen medför utvisning. Även tidpunkt för spelarbyten, återstående speltid och stopptid registreras av datorn. Allt kan överföras till pc efter matchen, via USB eller Bluetooth.

Spelar in senaste minutens ljud
Den kanske allra fiffigaste funktionen är dock att datorn spelar in allt som sägs och sparar det under en minut. Skulle någon spelare tycka att domarens agerande kräver starka okvädningsord – något som tyvärr förekommer inom såväl elit- som ungdomsfotboll på både dam- och herrsidan – så har domaren automatiskt bevis inspelat. Det räcker med en knapptryckning för att lagra den senaste minutens ljud.

Funktionen gillas av fotbollsdomaren Martin Ingvarsson. I tidningen Expressen påpekar han att Svenska Fotbollförbundet har nolltolerans mot svordomar och könsord. ”En sån här sak skulle kanske förbättra språkbruket”, säger han till tidningen.

Men alla är inte lika positiva. ”Jag tycker det är fel väg att gå. Jag tycker domarna borde lägga resurserna på att utveckla den sociala kompetensen. Fotboll handlar om engagemang och känslor. Nu går det åt ett håll där allt sånt ska brännmärkas och skyfflas bort” säger Kalmar FF:s lagkapten Henrik Rydström om innovationen.

Allsvenskans verbala hetsporrar protesterar förgäves. Spintso kommer att börja användas i vår. Ett avtal med Svenska Fotbollförbundet skrevs på precis före jul, som omfattar domarna i herrallsvenskan och några kollegor i division 4. Andra domare är välkomna att handla egna pipor för omkring 5 000 kronor – Spintso har beställt 1 000 stycken från sin leverantör.

Den är miljövänlig också
Utvecklingen har pågått sedan 2003, med flera testmatcher och domare involverade i processen. När härligheten nu ska marknadsföras tar Spintso också till miljön som argument. De 500  000 årliga matcherna genererar i snitt fem A4-blanketter vardera, som i dagsläget skickas in med post till Svenska Fotbollförbundet. Det handlar om 15 ton papper. Onödigt, menar företaget, som på sin hemsida säger att man räknar med att domardatorn om 3–5 år fått sådan spridning att mängden papper som krävs för att hålla fotbollsseriesystemet igång halveras. Vilket skulle spara 10 ton massaved och minst 350 kg kemikalier, bara i Sverige.

Hur mycket skulle då inte kunna sparas om datorn spreds till domare i hela Europa, eller rentav hela världen?

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)