JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Försenat GPRS oroar hela mobilindustrin
Mobilindustrin hotas av stagnation och kris om de nya GPRS-näten inte kan tas i storskalig drift inom ett år. Det finns inga kommersiella fungerande GPRS-nät, det saknas både telefoner och nya databaserade tjänster. Förseningen leder också till försening för 3G-näten.
Vid 3GSM World Congress saknades det besked som visar att den nya tekniken verkligen är på väg att slå igenom. Det som behövs för att verkligen etablera en massmarknad för det mobila Internet.

Elektroniktidningen har talat med Bengt Nordström, vd i det svenskbaserade konsultbolaget Northstream och östen Mäkitalo, strategiansvarig i Telia Mobile. Mobilindustrin är kraftigt försenad med det mobila Internet och ännu finns ingen ljusning i sikte.

- Vi måste ha fungerande GPRS-nät, GPRS-telefoner och Wap-tjänster under 2001. Annars är det ingen idé att tala om införande av 3G, säger Bengt Nordström.

- Före GSM-World Congress 2002 borde det finnas fullt kommersiell GPRS, med samtrafik mellan många länder och flera miljoner abonnenter i näten. Klaras inte detta är hela mobilbranschen i en svår kris, säger Bengt Nordström, som själv sitter

i ledningen för GSM Association, GSM-industrins globala organisation.

Han menar att det nu finns en djup oro bland nätoperatörerna över alla förseningar och att leverantörerna inte förmår leva upp till kundernas förväntningar.

- Det kan bli stagnation för mobiloperatörerna i många länder där telefontillväxten nu planat ut om de nya mobila Internettjänsterna inte kommer fram, säger östen Mäkitalo.

- Vi är redan kraftigt försenade med GPRS, den samlade förseningen är minst ett år.

Telia väntar

Telia Mobile har också beslutat att senarelägga sin lansering av GPRS till tredje kvartalet i år beroende på att det helt enkelt saknas GPRS-telefoner. Det beskedet kom under 3GSM World Congress. Nokia och Ericsson, de dominerande terminalleverantörerna i Sverige, planerar att lansera sina kommersiella GPRS-telefoner senare i år.

När GSM infördes fanns ett avtal mellan Västeuropas viktigaste nätoperatörer där de förband sig att införa GSM inom en viss tidsperiod. Nordström menar att en liknande överenskommelse behövs idag för att stimulera utvecklingen.

Ericsson tror på ett verkligt kommersiellt genombrott för GPRS inom 12 månader

- Jag räknar med att det finns ett antal miljoner GPRS-abonnenter och internationell samtrafik mellan näten inom 12 månader. Man måste ge sig fan på att det skall lyckas, säger Bo Bergström, chef för GSM, TDMA, GPRS och Edge i Ericsson Radio Systems.


Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)