JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Radikalism och tajming avgör vem som vinner
Att Nokia kommit från ingenstans för att sedan aktersegla telekomveteraner som Lucent och Motorola inom tredje generationens mobiltelefoni är ett faktum. Åsikterna går dock isär om hur framtiden kommer att te sig.
Nokia har på drygt tio år presterat något som egentligen inte borde gå enligt den förklaringsmodell som världens telekomanalytiker traditionellt förlitar sig till. Ett litet företag från Finland borde inte kunna vinna mot Lucent, Motorola, Siemens och Alcatel på den komplicerade systemmarknaden.

- Det är ingen tvekan om att det är mycket märkligt att detta har kunna ske men det finns parallellfall i historien när en aktör har kommit från ingenstans med djärvhet, säger östen Mäkitalo på Telia.

Veteranerna vägrar ge upp

Mäkitalo ser inget hopp för Alcatel, Lucent och Motorola, att de skall kunna komma igen och konkurrera ut Nokia.

- Nej, för det finns ingen radikalism i deras agerande, säger östen Mäkitalo.

Nokia såg att GSM skulle slå igenom och vid absolut rätt tidpunkt hade företaget ett eget GSM-system färdigt att sälja på marknaden 1992-1993. Nu har Nokia gjort om detta med UMTS.

- Det är just känslan för nästa våg som ger nykomlingar en chans. Har man inte den känslan kan man lätt gå tillbaka, säger östen Mäkitalo.

Varken Motorola eller Lucent accepterar emellertid den bild som Elektroniktidningens expertgrupp målar upp.

- Världsmarknaden för mobilsystem kommer att domineras av Ericsson, Motorola, Nortel, Nokia och Siemens, säger Bo Hedfors som är chef för Motorola Global Telecom Solutions Sector.

Hittills har Motorola bara några få UMTS-kontrakt. ändå tror Hedfors att företaget kommer att tillhöra de absolut bästa leverantörerna av 3G innan 2005.

Lucent redovisar i sin tur enbart tre UMTS-kontrakt i dagsläget.

- Men vi är den leverantör som har mest erfarenhet av CDMA-tekniken, säger John Marinho, marknadsansvarig för UMTS på Lucent.

- Tack vare det försprånget kommer vi att bli ledande leverantör i världen av både WCDMA och CDMA2000 som är de två dominerande standarderna för 3G.


Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)