JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Hög CRI på kallvita lysdioder

Svar från Stefan Larsson på Optoga till Agneta Persson:
Det går utmärkt att ha hög CRI på kallvita lysdioder! Rent tekniskt kan vi tex vid 6-7000 Kelvin klara av att leverera upp till Ra 96 men de som oftast använder sig av dessa ”kallvita” sammansättningar av lysdioder vill ha ut så mycket ljus som möjligt. Genom att öka Ra-värdet tappar vi en hel del av ljusemitteringen då vi måste öka på de färgfrekvenser som ligger i utkanten av vad våra ögon klarar av att detektera. Se färgspektrumgrafen som innehåller ”Standard Eye response curve” samt hur vi anpassar konverteringen av det blå ljuset till att ha maxvärden inom det område som våra ögon ser bäst.
Image
När vi sedan vill förändra ljuset så färgåtergivningen (Ra) ökar behöver vi också öka upp värdena i utkanten av vad våra ögon kan se. Då kommer kurvan att förändras en hel del. Jämför här när vi lägger in en jämförelse mellan Ra 70 och Ra 90 på våra kommande varmvita lysdioder med förhöjt Ra.
Image
När vi gör samma sak på kallvita lysdioder så blir förhållandet olika mellan de tre förhöjningarna på den orangea kurvan. Sett från vänster till höger innehåller den första förhöjningen blå emittering som sedan följs av grönt och sedan röd emittering. För att få ett kallvitt ljus med perfekt färgåtergivning kommer den röda delen sjunka tillbaka en del och den blå och gröna ökas upp en del. Detta visas mer generellt på den sista bilden.
Image

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)