JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Hon får ditt IoT-bolag att växa

Hon får ditt IoT-bolag att växa

Agneta Jacobson är affärsutvecklare med ­marknadsföring av IoT-projekt som specialitet. Det gör hon både i egen regi i företaget Teyi och för EU-organisationen EIT ICT Labs. Så har du en hyfsat färdig IoT-produkt och vill ha hjälp att få ut den i världen, kan du slå en signal till Agneta Jacobson.
– Egentligen finns det inte så mycket att skriva om mig, säger hon blygsamt.

– Det är det som händer inom IoT som är fantastiskt och det är spännande att få vara involverad.

– Vi har potential för att få många framgångsrika IoT-företag i Sverige. Vi är ju duktiga, Stockholm anses komma direkt efter Silicon Valley som plats där mycket framgångsrika och högt värderade företag startat sin resa.

Hon pekar på de många satsningar som görs inom IoT just nu. Som det strategiska innovationsprogram inriktat på IoT som är finansierat av Vinnova och där till exempel de etablerade IKT-jättarna Ericsson och ABB är involverade och ger sitt stöd.

– IoT är i sin vagga, men det görs mycket satsningar i Sverige så det finns alla förutsättningar för att vi ska lyckas här.

Grunden för att ta sig fram på IoT-marknaden är densamma som på alla marknader – man behöver ett bra team, man måste veta hur man når ut och hur man växer sin affär.

– Skillnaden är att IoT är något som händer just nu. Det finns garanterat idéer därute som vi kan hjälpa till att skapa ett riktigt bra bolag av. Men idéerna kommer kanske inte från dem som har erfarenhet och varit med och byggt företag förr eller ens intresserar sig särskilt mycket för det där med försäljning och marknadsföring.

Teyi är Agneta Jacobsons enmansbolag sedan snart ett år och Agneta har inga planer på att låta det egna bolaget växa. Finns behovet av extra hjälp kan hon nyttja sitt kontaktnät för att ta in underkonsulter.

Ett av de företag som hon arbetar med är Evothings, som säljer utvecklingsverktyg för IoT-appar på mobiltelefoner, både Android och iOS.

– Jag hjälper dem med sälj, strategi och marknadsföring.

Hur går det för Evothings?

– Det går väldigt bra, många använder deras produkt och den sprids snabbt. De blir kontaktade av sensortillverkare och hårdvarubolag från hela världen som vill bli partners och säkerställa att Evothings bygger in stöd för deras sensorer och hårdvaror i sin produkt. Evothings Studio är en mycket spännande produkt som kan nå hur långt som helst.

Appar är en av de viktiga IoT-nischerna. Agneta Jacobson ger ett exempel på ett framgångsrecept inom IoT: kamma igenom de data som IoT-systemens sensorer genererar, försök att hitta användningsfall som ger en riktig affärsnytta, och släpp en app.

– Hittar du rätt idé där kan du gå från noll till hundra på kort tid.

Hon tar framgången för det svenska beroendeframkallande spelet Candy Crush som exempel hur snabbt en app kan bli framgångsrik.

Evothings utvecklingsverktyg har snabbt fått många användare bland såväl makers, företag och partners. Makersvågen är superintressant, kanske inte i första hand som skapare av produkter för en bredare massa utan – som Evothings demonstrerar – som användare av nya teknologier för innovation.

De flesta av Agneta Jacobsons kunder är nya företag på ett tidigare stadium än Evothings. Men ingen är på noll.

dennatext– Jag jobbar med dem som har ett erbjudande. Helst ska de ha en produkt som de lyckats sälja framgångsrikt i Sverige och nu tittar på att hitta en marknad utanför Sverige – där kommer jag in.

Hennes kunder finns typiskt på mjukvarusidan. Men hon har också företag som jobbar med kopplingen mellan sensorer, hårdvara och system.

De svenska startuppföretag hon jobbar med har hittills i första hand ställt in siktet på att expandera i Europa. Men Agneta Jacobson har ett brett kontaktnät om det skulle behövas – USA, Indien, Kina.

På det europeiska partnernätverket EIT ICT Labs leder Agneta ett business community som heter Future Networking Solutions med mycket fokus på just IoT.

EIT ICT Labs sammanför utbildning, forskning och affärsutveckling inom digitala lösningar, på uppdrag av European Institute of Innovation and Technology. Inkubatorn Sting (Stockholm Innovation & Growth) är en av dessa partners och har engagerat hennes tjänster som affärsutvecklare.

EIT ICT Labs har precis lanserat tävlingen Idea Challenge för startups i Europa med IoT fokus. Finalen går av stapeln i Stockholm i höst, men det är öppet för ansökningar nu och fram till den 6 juli.

Agneta Jacobson har jobbat med mjukvarutveckling och processtyrning under hela sitt liv.

Hon har egna startuppföretag bakom sig. Ett av hennes företag sålde processtyrning bland annat i USA och Indien med gigantiska Tata Consultancy Services som en av kunderna.

Ett annat av de startuppföretag som hon jobbade på blev köpt av processverktygsföretaget Rational Software. Att hon delar efternamn med en av Rationals mest kända profiler, processpionjären Ivar Jacobson, är ingen slump – det är pappa.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)