JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
tisdag 11 augusti 2020 VECKA 33

IoT

IoT

AI och trådlöst i sensorkrets för wearables

Allt som behövs för att bygga en intelligent, bärbar, trådlös sensorprodukt för medicin och hälsa finns samlat i en krets från Ensilica.

NXP trimmar Facebooks ANN-kompilator

Neuronnät körs 2–3 gånger effektivare på NXP:s Cortex M7-processorfamil IMX RT (i.MX RT), efter att NXP tagit fram en optimerad version av Facebooks öppna neuronnätskompilator Glow.

Läromedel: Pi och en lunchlåda komponenter

Farnell släpper en elektroniklåda kring den senaste Raspberry Pi-datorn. Den kan användas för elektronikundervisning i  grundskolan.

Sensorer säkrar elnätet i Skåne

Hallandsåsen utsätts ofta för stormar, och därmed strömavbrott. Nu börjar Öresundskraft att installera smarta sensorer som ska övervaka luftledningarna och direkt peka ut var ett avbrott eller en kortslutning skett.

Finsk UWB-positionering får pengar

En ny finsk teknik för inomhuspositionering har knoppat av sig till ett nytt företag – Iiwari – och får 1,5 miljoner euro i finansiering.

Dialog serverar energsnål wifi-SoC

Dialog Semiconductor har släppt en systemkrets för IoT-tillämpningar som alltid är aktiva. Fokus har legat på att spara på batteriet. För att underlätta för användarna släpper företaget även två moduler, båda baserade på den nya SoC:en, men där den ena även inkluderar Bluetooth.

Sänker effektförbrukningen i cellular IoT

Qualcomms nya systemkrets 212 LTE för NB-IoT drar inte mer än 0,8 µA vid 2,2 V i viloläge. Den fungerar i hela världen och är bara 10x10 mm.

Tryggare byggare prisad av EIG

Årets Elektronikföretag i Västsverige 2020 blir Brinja. Företaget har utvecklat ett trådlöst brand- och utrymningslarm för byggarbetsplatser.

Microchip: Så säkrar Arms trygghetszoner din IoT

IoT har potential att skapa ett enormt värde från alla de realtidsdata som samlas upp från sensorer och inbyggda system i olika typer av nätverk. Att praktiskt taget allt går att koppla upp och kontakta betyder att det alltid finns frestande attackmål tillgängliga för nätmedborgare med ont i sinnet.

Percepio: Felfri kod finns inte

Ärligt talat kan vi aldrig påstå att någon programvara är helt felfri. Statistiken säger att utvecklare producerar ungefär 120 defekter per 1 000 rader programkod, och att omkring 5 procent –sex defekter per 1 000 kodrader – inte upptäcks under verifieringen och följaktligen finns kvar i den färdiga produkten som levereras till kunderna.

Blåtandsfyr med breddat användningsområde

Det har gått två år sedan svenska Smart Sensor Devices lanserade sin minimala blåtandsfyr som bland annat kan användas för säkra betalningar och att identifiera användare. Nu kommer en uppdaterad version som stödjer Bluetooth 5.0 och har bredare användningsområde.

Tryckt etikett vill minska matsvinnet

Allt började år 2012 med att Martin Olsson blev magsjuk två gånger på kort tid. Det fick lundaforskaren och grundaren av Innoscentia att börja fundera på om det inte skulle kunna gå att trycka ett bläck på förpackningarnas etiketter som visar om innehållet är dåligt.

Wifido: Centralpunkten i ditt smarta hem

Nätverkskameror ­brukar vara fula och dessutom krångliga att koppla ihop med andra system som styr be­lysningen, hanterar låset på ytterdörren ­eller reglerar värmen.

SKF övervakar med teknik från Lumenradio

Svenska SKF har tagit hjälp av Lumenradio för att utveckla en trådlös sensor. Sensorn är en del av ett nytt övervakningssystem som automatiskt monitorerar roterande utrustning.

LRF ber Ygeman om 5G på landsbygd

Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) vill att staten ser till att landsbygden får god 5G-täckning. LRF tror att 5G innebär en utvecklingsmöjlighet för svensk livsmedelsproduktion. 

Corona: Spåra sängar och kollegor i sjukhuskorridorerna

Tagga upp sjukhusets resurser – allt från sängar till kollegor – och lokalisera dem på metern när i realtid. Lösningen erbjuds av svenska IoT-konsulten Induo.

KTH får centrum för Edge Computing

Ericsson, Atlas Copco, Afry och Saab finns bland medlemmarna i ett  kompetenscenter för Edge Computing och cyberfysiska system som nu bildas på KTH. 

Genväg till analogkompetens

Japanska Renesas har lanserat ett startpaket som hjälper utvecklare av företagets styrkretsar RX23E_A att hantera avancerade analoga egenskaper – något som normalt ställer höga krav på kompetens inom just analogkonstruktion.

Teracoms IoT-nät snart 5G-redo

För ett år sedan köpte statliga Teracom operatören Net1 och fick därmed ett mobilnät i 450 MHz-bandet. Nu uppgraderas nätet av Ericsson för att kunna ta steget till 5G.

Smittspårning över bluetooth

Singapore lanserar en app för smittspårning via bluetooth. Alla med appen spårar sina förbindelser med varandra under ett fönster på två veckor.

 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)