JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Det blir den tyska distributören Rutronik som tar över resterna efter konkursade Eurodis i Sverige, Finland, Danmark och Norge.
– Det är kul att jobba med något positivt och med ett företag som växer, säger Joakim Jarstad som kommer från Eurodis och nu blir chef för det svenska kontoret.

– Rutronik har dock inte köpt konkursboet utan bara information om orderstocken och kundregistret av konkursförvaltaren. Sedan har man anställt personal i ett nybildat bolag och många råkar komma från Eurodis.

Totalt får cirka 25 personer jobb på det svenska kontoret. Vid konkursen hade Eurodis 45 anställda i Sverige.
Exakt vilka tillverkare Rutronik kommer att representera i Sverige är inte klart.

– Vi håller på att förhandla om det men Rutronik har ett fett linecard så jag tror det blir bra.
Komponenterna kommer att levereras från Rutroniks centrallager som ligger strax utanför Stuttgart. Företaget kommer att fortsätta driva de två designcentra i Kista som Eurodis satte upp för skärmar och inbyggda system liksom för rf-design. Centrumen ska hjälpa kunder från hela Europa.

Rutronik har 33 år på nacken och är Europas tredje största komponentdistributör med 1100 anställda och en omsättning på en halv miljard euro. Företaget har klarat av att växa med lönsamhet under de senaste åren då majoriteten av konkurrenterna minskat i storlek.

Det finns säljkontor i de flesta europeiska länder men hittills har Norden varit en vit fläck. Nu ska det bli ändring på det. Och ambitionen är det inget fel på:

– Responsen från kunderna har varit mycket bra så jag tror vi snabbt kan nå en stor omsättning och sen ska vi växa. Vi borde kunna återta tredjeplatsen efter Arrow och Avnet i Sverige, säger Joakim Jarstad.

För stor kostym

Kräftgången för Eurodis har pågått under flera år. Bland annat bidrog ett alldeles för stort centrallager i Holland till problemen. När så Philips sa upp distributionsavtalet i mars blev det för mycket för den förlusttyngda koncernen.
Spekulationerna kring Eurodis framtid har varit en följetong i brittisk media och bland de utpekade köparna finns i stort sett alla större distributörer som Arrow, Avnet och Abacus.

Eftersom ingen var villig att köpa helheten återstod bara en konkurs. Först föll det brittiska moderbolaget och därefter dotterbolagen runt om i Europa. Verksamheten i Sverige försattes i konkurs den 3 augusti.

Eurodis Electronics AB var Sveriges sjunde största komponentdistributör enligt Elektroniktidningens årliga ranking med en omsättning på 221 miljoner för det brutna räkenskapsåret 2004. Det var 14 procent mindre än 2003 då omsättningen låg på 258 miljoner kronor.

Verksamheten i Sverige startade i september år 2000 genom att brittiska Eurodis förvärvade Ericssons distributionsverksamhet. Då omsatte företaget 1,1 miljarder kronor (varav 661 miljoner i Sverige) och hade 221 anställda.

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)