JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kraftigt tapp i svensk komponentdistribution förbryllar

Svensk komponentdistribution minskade med över 25 procent från andra kvartalet i fjol till samma kvartal i år hävdar marknadsorganisationen DMASS. Men siffran förvånar både halvledartillverkare och distributörer.
Under första och andra kvartalet i fjol distribuerades det komponenter för 55 respektive 57 miljoner Euro i Sverige. Motsvarande siffror för årets första två kvartal var 41 respektive 43 miljoner Euro. Det visar senaste sammanställningen från DMASS (Distributors’ and Manufacturers’ Association of Semiconductor Specialists).

Extrema siffror. Orimlig nedgång. Det är kommentarer som spontant slipper ut när Elektroniktidningen ringer runt för att försöka finna en förklaring till tappet bland komponentdistributörer och halvledartillverkare.

– Jag kan inte se att det stämmer på den totala marknaden. Inom de områden vi är verksamma, rf för radio och mikroprocessorer för industrin, finns det inget som stödjer detta, säger Bo Göran Ericsson, chef för Freescale Nordic.

Svårt hitta förklaring
Även Owe Westerberg, vd för Arrow Nordic, har svårt att tolka den extrema minskningen.
– Sanmina lade ner sin fabrik i Sundsvall förra våren och de globala kunderna flyttar successivt till andra länder, men minskningen verkar väldigt hög ändå, säger han.

Tar man sig frihet att spekulera i distributionsnedgången så är Sanminas nedläggning av basstationstillverkningen för Ericssons räkning en pusselbit. En annan är fjolåret flygande start. Telekommunikationsområdet tog fart och kanske började företagen bygga upp sina lager. Därefter har priset på kretsar för exempelvis GSM-basstationer rasat rejält, uppåt 20 till 25 procent.

Arrow och Avnet stabila
Klart är dock att den lokala marknaden kort sagt när man bortser från Ericsson varit mycket stabil under det senaste året. Där syns ingen dipp i siffrorna för årets andra kvartal, varken för Arrow eller för Avnet.

– Vi till och med ökade vår marknadsandel i Sverige en aning under tidsperioden, säger Georg Steinberger på Avnet Electronics i Tyskland.

Georg Steinberger är även vice ordförande i DMASS. Och inte ens utifrån det perspektivet kan han riktigt förklara det svenska tappet. Han förnekar däremot att DMASS ändrat sina rutiner för insamling av data.

– Minskningen har att göra med att tillverkningen flyttar ut ur landet. Det är samma trend i hela Europa. Sverige är väldigt beroende av hur Ericsson flyttar runt sina affärer i världen, säger han.

När DMASS sammanställer sina siffror är det medlemsföretagens komponentdistribution i Europa som gäller. Totalt är nio distributörer och tjugotre halvledartillverkare med i organisationen och tillsammans representerar de runt 75 procent av den totala komponentdistributionen i Europa.

Siffrorna täcker in distributörernas försäljning och halvledartillverkarnas direktförsäljning och det är enbart komponenter som nyttjas inom ett lands gränser som tas med i beräkningen.          

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)