JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Islossning på arbetsmarknaden

Platsannonserna från försommaren var en tydlig indikator på att arbetsmarknaden vänt upp för elektronikingenjörer. Dessutom visar de att användningen av inbyggda system ökar starkt.
Konsultföretagen Epsilon, Semcon och ÅF sökte vardera ett hundratal personer. Dessutom fanns ett antal mindre företag som tävlade om uppmärksamheten: Catena, Acreo, Bitsim, Avalon, Atos, Nanoradio, Cambridge Silicon Radio, Recab, Hot Swap, Neonode, ST Jude Medical, IAR Systems och Danaher för att nämna några.

Bilden styrks av siffror från Civilingenjörsförbundet som konstaterar att arbetslösheten är den lägsta på två år. I juli var 2,7 procent av civilingenjörerna med examen från E-linjen arbetslösa. Motsvarande siffra för högskoleingenjörerna är 3,3 procent. För båda grupperna har arbetslösheten sjunkit med 0,2 procentenheter jämfört med maj, vilket är ovanligt för en sommarmånad enligt Inger Grufman på Civilingenjörsförbundet.

– För oss är inbyggda system ett helt nytt affärsområde. Vi var en del av det gamla Sigma och har en fungerande struktur med cirka 750 konsulter. Jag ser att vi kan växa med 200 personer utan att öka de fasta kostnaderna. Det gör att vi kan bli en konkurrenskraftig spelare med bra kompetens till bra priser, säger Mats Boström som är vd och koncernchef på konsultföretaget Epsilon.

Företaget har kontor från Kiruna till Malmö men satsningen på inbyggda system får sina nav i Stockholm, Göteborg och Malmö.

– Genom att komplettera med inbyggda system kan vi leverera helhetslösningar. Idag är vi starka på produktutveckling och produktionssystem, bland annat mekanik och optik.

Mats Boström uppger att responsen på annonserna varit god.
– Vi har fått runt 500 ansökningar och går det enligt plan kommer vi att ha nyckelpersonerna på plats inom några veckor.

– Vi ska bygga detta med kvalitet och har ingen tidspress utan kommer att anställa när vi hittar rätt folk.

Likaledes börsnoterade Semcon tillhör skaran av större konsultföretag som vill växa inom inbyggda system:
– Vi ser en trend att elektronikinnehållet i produkterna ökar. Många företag har inte det här som nyckelkompetens utan köper in den, säger Conny Curio på Semcon.

– Dessutom har telekommarknaden återhämtat sig och den är stor här i Stockholm.

Stockholmsregionen har dock fortfarande en något högre arbetslöshet än övriga landet med sina 2,7 procent.
Precis som Epsilon ser Semcon att inbyggda system kompletterar det tidigare utbudet och gör att företaget får ett mer heltäckande erbjudande.

Men trots att responsen på annonseringen varit mycket större under sommaren än i februari är det inte helt lätt att hitta de rätta personerna:
– Även om det är många som svarar på annonserna så får man även använda sitt eget nätverk. Vi har heller ingen brådska utan kommer att fortsätta expandera under hösten, säger Conny Curio.

För konkurrenten Ångpanneföreningen är inbyggda system något man sysslat med sedan 80-talet, men företaget vill ändå växa inom området:

– Vi har haft lite tuffa tider som alla andra men känner att marknaden nu är lite starkare inom IT och inbyggda system, säger Johan Olsson som är chef för ÅF System.

– Inbyggda system har varit ett flaggskepp inom ÅF och vi är duktiga på bland annat hårdvarukonstruktion, programvaruutveckling, test och projektledning.

Företaget vill förstärka på alla områden och hoppas rekrytera ett hundratal nya konsulter. Johan Olsson erkänner att han känner av att det är många som söker folk:

– Det är klart att det är en utmaning men vi märker att ÅF har ett bra rykte hos både kunder och på marknaden så vi har haft ett bra inflöde av folk.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)