JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Coding Technologies vill använda sin teknik för att förbättra ljudkvaliteten på digital TV. Ljudteknikföretaget DTS har nappat.
Just när digitalteveskutan sjösätts i Sverige och det analoga nätet sänks på Gotland, reser svenska Coding technologies flagg för att dess ljudkomprieringsteknik skulle kunna öka kapaciteten i digitaltevenäten.

Utspelet kring digital TV – och radio – sker i samarbete med amerikanska elektroniktillverkaren DTS som vill utrusta digital-TV-mottagare med avkodare för AAC+-komprimerat ljud.

Besparingen i bandbredd ska skapa plats till en extra videokanal, eller kanske ett extra parallellt ljudspår, har företagen räknat ut.

Tekniskt skulle sändningar med AAC+-ljud kunna inledas omgående, i exempelvis det svenska digital-TV-nätet. Digitaltevemottagare som klarar HDTV skulle kunna anpassas med en ren programvaruuppgradering. Enklare mottagare behöver byggas om.

Coding technlogies har haft stora globala framgångar. Den ljudförbättrande tekniken Spectral Band Replication har adderats till standarder som MP3 (MP3pro) och AAC (AAC+) och har bland annat förvandlat ljudkvaliteten på digital AM-radio (DRM) från uthärdlig till njutbar.

Den största kommersiella framgången hittills är att företagets teknik används i det nordamerikanska satellitradionätet XM Radio, som består av 120 prenumerade reklamfria kanaler. Nätet har hittills fyra miljoner abonnenter.

– Det som kommer att bli störst för oss på kort sikt är mobiltelefoner – musiknedladdning över mobilnäten, säger Pelle Bourn.

Codings teknik har tagit sig in som en del av 3G-standarden. Den används redan idag av bland annat den japanska mobiloperatören KDDI som sålt 10 miljoner Codingkomprimerade skivspår för tre dollar styck.

Digital-TV har också en stor potential för Coding. Det finns hundratals miljoner tevemottagare och Coding tar licensbetalt per enhet.


MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)