JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
lördag 25 januari 2020 VECKA 04
Motorola och Intel ska tillsammans verka för ökat användande av Wimax, för att standardiseringen ska snabbas upp och för att interoperabilitetsproblemen mellan produkter från olika tillverkare ska lösas.
Intel har varit den självklara ledaren i Wimax Forum, den industrisammanslutning som står bakom tekniken, som även går under sitt IEEE-namn 802.16e. Motorola har också varit medlem, och företaget har Wimaxprodukter framme. Nu höjer Motorola sin Wimaxsvansföring genom att göra gemensam sak med Intel.

- Vi tror att 802.16e är rätt väg att gå för såväl fasta som nomadiska tillämpningar, säger Motorola Networks tekniske direktör Dan Coombes i ett pressmeddelande.

Samarbetet är både av teknisk och politisk natur. De båda ska gemensamt ta fram testutrustning för varandras produkter och för interoperabilitetstester. De ska samverka i standardiseringskommittéer, troligen genom att överlägga med varandra först och sedan ha gemensam åsikt. De ska också propagera för tekniken hos såväl operatörer som myndigheter och allmänhet.

Wimax, uttytt Worldwide Interoperability for Microwave Access, kan enklast beskrivas som ett trådlöst höghastighetsdatanät med mycket stor täckning, uppåt 5 km radie från basstationen.  Wimax pekas ofta ut som en konkurrent till mobilbranschens 3G, även om såväl Wimax- som 3G-tillverkare snarare hävdar att teknikerna kompletterar varandra.


MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)